Pelastusvene

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo venetyypistä. Pelastusvene on Hitchcockin elokuva.
Polferries-varustamon aluksen FS Scandinavian pelastusveneitä.

Pelastusvene tai pelastuslautta on laivoissa oleva pelastautumiseen tarkoitettu vene. Nykyiset pelastusveneet ovat usein automaattisesti täyttyviä, katolla varustettuja pelastuslauttoja.

Monissa matkustaja-aluksissa yksi veneistä on erikseen sijoitettu noin kymmenen ihmistä kantava ns. MOB (Man Over board) -vene jonka miehittää erikseen koulutettu kansimiehistön osasto ja jota käytetään vain jos alukselta joku putoaa yli laidan tai sattuu jotain vastaavaa. Näissä veneissä on yleisesti vesisuihkuvetolaite koska se on turvallisin ihmisiä vedestä pelastettaessa ja sellaista käyttävä vene on helpommin ohjattava kuin peräsinohjattu.

Pelastusveneet otetaan käyttöön, kun alus on uppoamisvaarassa. Veneet varustetaan vähintään airoilla, istuimilla ja juomavedellä aluksen katsastusmääräysten mukaisesti. Usein pelastusveneissä on myös selviytymispakkaus, jossa on välineitä onnettomuustilanteen varalle. Pelastusveneitä tulisi katsastusmääräysten mukaan olla tarpeeksi kaikille laivassa olijoille.

Pelastusveneitä koskevat säädökset löytyvät Ihmishengen turvallisuus merellä -nimisestä kansainvälisestä sopimuksesta.

Tämä sopimus tunnetaan myös nimellä SOLAS-yleissopimus.

Huhtikuussa 1912 uponnut RMS Titanic tuli tunnetuksi myös siitä, että pelastusveneitä oli vain puolelle matkustajista. Tämä puute johtui harhaluulosta, että veneitä olisi tarvittu vain siirtokuljetukseen pelastusaluksiin, koska luotettiin siihen, että radiolaitteiden avulla saataisiin apu paikalle ajoissa.

Titanicin tuhoa voidaankin hyvällä syyllä sanoa nykyajan pelastustoimien ratkaisevaksi kehittäjäksI: enää ei lähdetty merelle ilman ainakin virallisesti kaikille riittäviä pelastusveneitä joskin vielä tarvittiin monta opetusta asiassa.

Esimerkiksi radioliikennekuria kehitettiin olennaisesti ja hätärakettien käytöstä annettiin omat määräyksensä.

Seuraavassa saman mittakaavan laivantuhossa eli RMS Lusitaniassa veneitä oli kyllä riittävästi mutta niiden käyttö olikin sitten oma asiansa.

Titanicin haaksirikosta selviytyneitä pelastusveneessä 15. huhtikuuta 1912.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • SART (hätämajakka)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pelastusvene.
Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.