Arcangelo Corelli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arcangelo Corelli

Arcangelo Corelli (17. helmikuuta 1653 Fusignano8. tammikuuta 1713 Rooma) oli italialainen säveltäjä ja viulisti, jonka concerto grossoja on pidetty barokin ajan vaikutusvaltaisimpina sävellyksinä.

Tiedot Arcangelo Corellin historiasta ovat puutteellisia. Corelli oli vauraan maanomistajaperheen viides lapsi Fusignanon kylässä lähellä Ravennaa. Todennäköisesti Corellin ensikosketus musiikkiin tuli paikallisen papiston kautta, viimeistään Lugossa ja Faenzassa. Morte Ferrarassa toimineen urkuri ja säveltäjä Giovanni Battista Bassanin on väitetty olevan Corellin ensimmäinen opettaja. Corellin tiedetään muuttaneen Bolognaan vuonna 1666, missä hän tapasi Giovanni Benvenutin ja viuluvirtuoosi Leonardo Brugnolin. Vuonna 1675 (tai ehkä vasta vuonna 1671) Corelli opiskeli sävellystä Roomassa laulaja Matteo Simonellin johdolla. Roomassa asuessaan 19-vuotias Corelli teki oletettavasti matkan Ranskaan ja ehkä myös Espanjaan. Vuonna 1675 Corellista on maininta Roomassa asumisesta, missä hän johti orkesteria kuningatar Christina Alexandran kunniaksi. Vuonna 1680 Corelli vieraili Saksassa.

Vuosina 1689-1690 Corelli oli Modenan herttuan suojeluksessa ja hän palasi vuonna 1708 Roomaan, asuen kardinaali Ottobonin palatsissa. Corelli vieraili Napolissa ja sai kutsun kuninkaan luo samana vuonna. Vuodesta 1681 kuolemaansa asti Corelli asui Roomassa. Hän oli aktiivinen esiintyjä ja johtaja pienissä ja suuremmissa instrumentaalikamarikokoonpanoissa Rooman kodeissa, kirkoissa ja julkisissa tilaisuuksissa. Hänen tunnetuimmat oppilaansa lienevät viulistit Francesco Geminiani ja Pietro Locatelli.

Corelli tunnetaan parhaiten hänen säveltämiensä concerto grossojen ansiosta. Nämä teokset sävellettiin todennäköisesti 1680-luvulla, mutta ne julkaistiin vasta säveltäjän kuoleman jälkeen vuonna 1714. Tämän jälkeen ne levisivät laajalle ja inspiroivat muita säveltäjiä, kuten Händeliä, kirjoittamaan omia concerto Grossojaan. Maineikas teos on myös Correlin "La Folia" -muunnelmat viululle.[1]

Corelli on haudattu Pantheoniin Roomassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suuri Suomalainen Tietosanakirja. Osa 1 A-lip. Helsinki: Suuri Suomalainen Kirjakerho / Kustannusosakeyhtiö Otava, 1988. ISBN 951-643-287-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Arcangelo Corelli.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.