Apusuoritin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Apusuoritin eli apuprosessori (engl. Coprocessor) on terminä väljä ja vaihteleva. Tyypillisesti apuprosessori suorittaa jonkin erikoistuneen tehtävän ja vähentää siten muiden suorittimien kuormaa tai on erikoissuunniteltu tehtävän tehokkaaseen suoritukseen.

Tyypillisesti apusuoritin ei pysty ajamaan Käyttöjärjestelmän ydintä itsenäisesti vaan yleiskäyttöinen suoritin vaaditaan.

Moniprosessointi käyttää tyypillisesti samankaltaisia suorittimia samanarvoisissa tehtävissä rinnakkain, joka ei ole sama kuin apusuorittimen käyttö.

HP9000-tietokoneen suorittimia

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apusuorittimia on käytetty muun muassa suurtietokoneissa oikosiirtoon.

Apusuoritintyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisissa tietokoneissa muistinhallintayksikkö (MMU) ja matematiikkasuoritin (FPU) olivat erillisiä apuprosessoreja. Nykyisin suoritin integroi molemmat.

Grafiikkaprosessori (GPU) on nykyään yleinen komponentti, joka kuitenkin on tärkeä useissa käyttötapauksissa. AMD APU-tuotelinja integroi GPU:n ja CPU:n (engl. Integrated Graphics Processor, IGP). Erityisesti sulautetuissa laitteissa grafiikkapiiriin on sisällytetty erityinen videonpurkupiiri, joka tehostaa videoiden toistamista.

Vektorisuoritin oli oma komponentti Cray-tietokoneissa, nykyisin suorittimen käskylaajennukset ovat yleisiä ja suorittavat vastaavan tehtävän.

Muita apuprosessoreja ovat olleet mm. Motorola 56001 digitaalinen signaaliprosessori (DSP) NeXT-tietokoneissa.

Verkkosuoritin (engl. Network Processing Unit) (NPU) on toisinaan käytetty termi, jolla voidaan tarkoittaa esim. verkkokorttia, jossa on tukea yleisesti käytetyn protokollan käsittelyyn (ks. engl. TCP offload engine).

Eräissä palvelimissa on käytetty TLS/SSL salauksen käsittelyä tehostavia apusuorittimia. Nykyisin salausalgoritmeja tehostavat käskyt on lisätty suorinten käskykantoihin. Myös RAID-järjestelmiä varten valmistettiin erillisiä ohjainkortteja, joissa esim. RAID5:n tarkistussummien lasketa tapahtui omalla suorittimellaan.

Amiga-tietokoneen piirisarja toteutti joukon apusuorittimia kuten Copper ja Blitter.

Uudempaa kehitysuuntausta ovat Vision processing unit (VPU) suorittimet konenäköä tehostamaan sekä Googlen tensorisuoritin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Coprocessor
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.