Anu Holopainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anu Holopainen
Henkilötiedot
Syntynyt 13. lokakuuta 1968 (ikä 51)
Helsinki
Kansalaisuus suomalainen
Ammatti toimittaja
Kirjailija
Esikoisteos Kristallien valtakunta (1996)
Aiheesta muualla
Kotisivut
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Anna-Sofia ”Anu” Holopainen (s. 13. lokakuuta 1968 Helsinki) on suomalainen nuortenkirjailija ja toimittaja. Hän on tullut tunnetuksi nuorille suunnatuista fantasiakirjoistaan.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Holopainen on valmistunut ylioppilaaksi ja työskennellyt sihteerinä 15 vuotta, kunnes vuonna 2004 ryhtyi opiskelemaan tiedotusoppia.

Kirjoittamisesta Holopainen innostui teini-iässä luettuaan Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen. Tarinat jäivät kuitenkin useimmiten vain ajatuksen tasolle eikä Holopainen kirjoittaessaankaan päässyt alkua pidemmälle. Parikymppisenä Holopainen luki new age -kirjoja, joihin kuului näennäistieteellinen teos Atlantiksesta ja voimakristalleista. Platonia luettuaan Holopainen halusi itse täydentää tämän kertomusta Atlantiksen valtakunnasta. Kustantajat eivät kiinnostuneet käsikirjoituksesta. Muutaman vuoden kuluttua Holopainen kirjoitti tarinan kokonaan uudelleen. Karisto kiinnostui käsikirjoituksesta ja julkaisi sen 1996. Myöhemmin Holopainen on luonnehtinut kirjaa ”suloisen naiiviksi”.[1] Esikoisteoksen jälkeen kirjoja on ilmestynyt noin kerran vuodessa.

Holopaisen toisen romaanin aiheena olivat keltit. Kyseessä ei ollut muoti-ilmiön hyödyntäminen, sillä Holopainen oli kertomansa mukaan ollut kiinnostunut kelteistä 1980-luvun alkupuolelta asti. Boreaksen lapset (1998) sisälsi luonnon ja henkimaailman kuvausta - teemana oli ihmisen ja luonnon välinen sopusointu. Mustan liekin (1999) teemana oli kuolemanpelon voittaminen. Sinisilmässä (2001) Holopainen katsoi kirjoittaneensa siihen asti eheimmän kokonaisuuden. Teos kuvasti suomalaista surumielisyyttää ja epäonnistumista ja Holopainen oli tyytyväinen huomattuaan sen liikuttaneen ihmisiä.[1]

Syysmaa-sarjassa on vahvana teemana naisasia, romaanissa Molemmin jaloin -romaanissa (2006) taas tarkastellaan ihmisyyttä sekä ihmisen ja luonnon suhdetta.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonja-sarja

Pohjoistuuli-sarja

Syysmaa-sarja

Muut

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nieminen, Monica & Visto, Jaana: Fantasiaa ja feminismiä. Legolas, 2/2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.