Antti Hernesniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antti Samuli Hernesniemi (s. 1950 Kannus) on lääketieteen tohtori (lääket.lis. Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta 1978; lääket. tri Oulun yliopisto, Kansanterveystieteen ja yleislääketieteen laitos 1999) sekä musiikkitieteen maisteri (Åbo Akademi, Institut för musikvetenskap 2016) ja säveltäjä-pianisti.

Lääketiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tietokirja kansanlääkinnästä Jäsenet paikalleen, paha veri pois. Kansanlääkintä terveydenhoidon kentässä. Yliopistopaino. Helsinki. 1994.
 2. Väitöskirja Presentation of bonesetter patient collaboration through positiographical cinemanalysis. Acta Universitatis Ouluensis. Series D Medica. 538. Oulu 1999.
 3. Lukuisia artikkeleita ja kirjoituksia kansanlääkinnästä eri julkaisuissa.

Hernesniemi on kerännyt eri ääni- ja kuvatallennusmenetelmin merkittävän kansanlääkintäaineiston Pohjanmaalta ja Uudellamaalta vuosina 1981-2002. Hän tallentaa sitä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Ruotsinkielinen aineisto on tallennettu Svenska litteratursällskapetin arkistoon. Tämän aineiston tähänastisesta tutkimustyöstä Hernesniemi sai vuonna 2016 Kalevalaseuran tunnustuspalkinnon[1].

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hernesniemi on säveltänyt pianomusiikin (ks. jälj.) lisäksi satakunta yksinlaulua eri runoilijoiden ja omiin teksteihin sekä yhdeksän laulua Oiva Hernesniemen näytelmiin. Hän on säveltänyt Yrjö Vasaman Ruavelelle-runon Ruovesi-seuran tilauksesta v. 2003. Kappaleen pianoversio on kuultavissa CD:llä Bridge / Silta.

CD:llä Sävellyksiä 1 – Compositions 1 ovat Hernesniemen pianosävellykset Mies soittaa rannalla (n. 14 min) ja Runoelma (n. 12 min) sekä sävellys kuorolle ja kamariorkesterille Nouseva muoto (n. 22 min). Viimemainittu on musiikki tanssiteatteriesitykseen samalla nimellä. Singlellä Sävellyksiä 2 ovat kappaleet Bachette scat-lauluyhtyeelle ja Symphony 68001 – humoristinen teos puhallinyhtyeelle. Hernesniemen uusin CD on MSR Classicsin (USA, Newtown) julkaisema Bridge / Silta. Se on saanut erittäin hyvä arvostelut Fanfare -lehdessä 2018 tammi–helmikuun numerossa (Colin Clarke).

Hernesniemi saanut nuorena piano-opetusta opettajinaan Aira Puhakainen, Sirkka Koskenala ja Esko Latva-Laturi. Myöhemmin musiikkitieteen opiskelun yhteydessä häntä opetti myös pianolehtori Sirkka Harjunmaa. Hän on opiskellut sävellystä Harri Vuoren opastuksella Helsingin yliopistossa sävellysseminaareissa vuosina 2002–2003 ja Lauri Kilpiön sävellyskurssilla Lappeenrannassa vuonna 2005. Hän on laulanut liediä ja esiintynyt muiden muassa pianisti Erkki Rännälin kanssa Lääketiedetapahtumassa vuonna 2010.

Hernesniemi on käytännön lääkärintyötä pitkään tehneenä, suomalaisia kansanparantajia perusteellisesti tutkineena ja tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoa selvitelleenä kehittänyt pianistin käsi- ja muun kehovalmiuden lisäämiseksi erilaisia harjoitteita. Sellaisia on suomenkielisellä videolla Take Care of Your Hands, Pianist!

Hernesniemen musiikkitieteen proseminaarityö on tutkielma kuvallisista esityksistä piano-oppikirjoista: Piirrosesitykset piano-oppikirjoissa (Helsingin yliopisto, 2005). Hernesniemen musiikkitieteen pro gradu -tutkielma Rosor i silvervas eller grankvistar i plåtburk? En jämförande analys av text och musik i Ruusuja hopeamaljassa och Jätkän ruusut (Åbo Akademi, Turku, 2016) käsittelee muusikko ja metsuri Olavi Miettisen luoma laulua "Jätkän ruusut". Tutkielma on julkaistu myös pokkarina (ISBN 978-952-93-7488-5).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Take Care of Your Hands, Pianist YouTube -video.
 • englanninkielisillä vlogi-videoilla (Kts. Dr. Antti Samuli Hernesniemi).
 • Hernesniemen julkaistu sävellystuotanto:
  • 1. Sävellyksiä 1 - Compositions 1. 2007.
  • 2. Sävellyksiä 2 - Compositions 2. 2011.
  • 3. Sävellyksia 3 - Compositions 3. Bridge / Silta. MSR Classics. 2017.