Antonín Reicha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Antonín Reicha vuonna 1815.

Antonín Reicha (saks. Anton Reicha, ransk. Antoine-Joseph Reicha; 26. helmikuuta 1770 Praha28. toukokuuta 1836 Pariisi)[1] oli böömiläissyntyinen säveltäjä, huilisti ja musiikkiteoreetikko. Hänestä tuli myöhemmin Ranskan kansalainen.

Antonín Reicha syntyi Prahassa vuonna 1770. Hän aloitti musiikinopintonsa setänsä, sellisti Josef Reichan johdolla. Vuonna 1785 Reicha muutti perheineen Bonniin. Myöhemmin hän asui Hampurissa, Pariisissa ja Wienissä, ja vuonna 1808 hän asettui pysyvästi Pariisiin.

Vuonna 1818 Reicha nimitettiin professoriksi Pariisin konservatorioon, jossa hänen oppilaitaan olivat muiden muassa Franz Liszt, Hector Berlioz, Charles Gounod ja César Franck[1].

Antonín Reichan tuotantoon kuuluu muun muassa puhallinkvintettoja, kahdeksan sinfoniaa, seitsemän oopperaa, pianomusiikkia ja kamarimusiikkia. Hän julkaisi myös musiikinteoriaan liittyviä kirjoituksia.

  1. a b Freemanová, Michaela: Antonín Rejcha Vltava Klasika. Český rozhlas (Tšekin yleisradioyhtiö). Viitattu 16.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Anton Reicha International Music Score Library Project (englanniksi)
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.