Anna Petrovna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna Petrovna
Holstein-Gottorpin herttuatar
Valtakausi 1725–1728
Syntynyt 27. tammikuuta 1708
Moskova
Kuollut 4. maaliskuuta 1728 (ikä 20)
Kiel
Hautapaikka Pietari-Paavalin linnoitus
Puoliso Kaarle Fredrik
Lapset Pietari III
Suku Romanov
Isä Pietari Suuri
Äiti Katariina I

Anna Petrovna (ven. Анна Петровна; 27. tammikuuta 1708 Moskova, Venäjä4. maaliskuuta 1728 Kiel, Holstein-Gottorp) oli venäläinen suuriruhtinatar, vanhin Venäjän keisari Pietari I Suuren ja Katariina I:n lapsista. Hän avioitui vuonna 1725 Holstein-Gottorpin herttuan Kaarle Fredrikin kanssa. Heidän poikansa oli Venäjän keisari Pietari III.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna Petrovna oli yksi Pietari Suuren ja Katariina I:n kahdestatoista lapsesta. Annan yhdestätoista sisaresta vain yksi selviytyi aikuisikään asti, tuleva Venäjän keisarinna Elisabet (hallitsi vuosina 1741–1762). Annalla oli kaksi velipuolta Pietari Suuren ensimmäisestä avioliitosta, Aleksei Petrovitš ja Aleksandr Petrovitš, joista jälkimmäinen eli vain vuoden.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna Petrovna syntyi Moskovassa tammikuussa 1708. Anna syntyi avioliiton ulkopuoliseksi lapseksi, sillä Pietari ja Katariina avioituivat vasta neljän vuoden kuluttua vuonna 1712. Annaa kuvailtiin nuorena hyvin viehättäväksi ja viisaaksi nuoreksi naiseksi, etenkin verrattuna sisareensa Elisabetiin. Anna avioitui 21. toukokuuta 1725 saksalaisen herttuan Kaarle Fredrikin kanssa. He olivat aiemmin avioliittosopimuksessaan joutuneet luopumaan omasta sekä jälkeläistensä oikeudesta Venäjän kruunuun. Pietari Suuri oli kuitenkin aikaisemmin julkaissut asetuksen, jossa hallitseva keisari sai valita omat seuraajansa. Pietari Suuri kuoli ennen Annan ja Kaarlen avioliiton solmimista. Tästä on liikkunut huhu, että kuolinvuoteellaan puhekyvytön Pietari olisi halunnut nimittää Annan seuraajakseen. Tätä ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa.

21. helmikuuta 1728 Anna synnytti Kielin linnassa Venäjän tulevan keisarin Pietari III:n. Pietari III:n hallituskausi jäi kuitenkin hyvin lyhyeksi, vain kuuden kuukauden mittaiseksi. Pietari III oli ensimmäinen keisari Holstein-Gottorpin suvusta, joka hallitsi Venäjää aina vuoteen 1917 asti. Nämä hallitsijat kuitenkin käyttivät edellisen hallitsijasuvun Romanovin nimeä.

Anna menehtyi pian synnytyksen jälkeen Kielissä 4. maaliskuuta 1728. Ennen kuolemaansa Anna oli toivonut tulevansa haudatuksi isänsä rinnalle Pietariin. Tämä toive toteutui, kun hänet 12. marraskuuta laskettiin lepäämään vanhempiensa viereen Pietarin-Paavalin linnoituksen katedraaliin.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]