Ann Blyth

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ann Blyth elokuvan Ylioppilasprinssi -trailerissa

Ann Marie Blyth (s. 16. elokuuta 1928) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja. Hän on esiintynyt mm. useissa Hollywood-musikaaleissa ja ollut ehdolla parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon saajaksi. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella.

Blyth syntyi Mount Kiscossa, New Yorkin osavaltiossa vanhemmille, jotka erosivat pian tyttärensä syntymän jälkeen. Hän sai äidiltään roomalaiskatolisen kasvatuksen. Hän aloitti esiintymisen nimellä "Anne Blyth", mutta otti käyttöön oikean etunimensä (Ann) aloittaessaan elokuvauransa. Hänen Broadway-debyyttinsä tapahtui kaudella 19411942.

Blyth sai sopimuksen Universal Studiosilta ja teki ensiesiintymisensä elokuvassa vuonna 1944. Hänellä oli tärkeä rooli mm. elokuvassa Mildred Pierce – amerikkalainen nainen (1945). 1960-luvulta eteenpäin hän on työskennellyt musiikkiteatterissa, kesäteatterissa ja televisiossa. Hänet nähtiin vielä vuonna 1985 sarjan Murhasta tuli totta jaksossa.

Ann Blyth meni vuonna 1953 naimisiin Dennis Dayn veljen, tohtori James McNultyn kanssa. Pari kasvatti viisi lasta ja eli yhdessä, kunnes mies kuoli vuonna 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.