Anish Kapoor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anish Kapoor
Anish Kapoor vuonna 2008.
Anish Kapoor vuonna 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt12. maaliskuuta 1954 (ikä 69)
Mumbai, Intia
Taiteilija
Ala kuvanveistäjä
Taidesuuntaus nykytaide
Aiheesta muualla
www.anishkapoor.com

Anish Kapoor (s. 12. maaliskuuta 1954) on intialainen, vuodesta 1972 Britanniassa asunut kuvanveistäjä. Hän syntyi Mumbaissa ja oli vuonna 1990 edustettuna Venetsian biennaalissa. Hänelle myönnettiin vuonna 1991 Turner-palkinto.

Kapoor opiskeli kuuluisassa yksityiskoulussa Doon Schoolissa. Muutettuaan Englantiin hän opiskeli Hornseyn ja Chelsean taidekouluissa.

Kapoor kuuluu 1980-luvun alussa läpimurron tehneisiin englantilaisiin kuvanveistäjiin ja on saavuttanut kansainvälistä kuuluisuutta. Kapoor työskentelee Lontoossa, vaikka vierailee säännöllisesti myös Intiassa. Hän on sanonut, että hänen taiteensa on saanut vaikutteita sekä itäisistä että läntisistä kulttuureista. Hän on saanut taidehistoriallisia vaikutteita Andrea Mantegnalta, Joseph Beuysilsta, Barnett Newmanilta ja Yves Kleinilta.

Työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapoorin teokset määritellään tavallisesti postminimalismiksi. Ne ovat usein yksinkertaisia, kaarevia muotoja, tavallisesti monokromaattisia ja kirkasvärisiä. Ne kiinnittävät usein katsojan huomion teosten onkaloiden mysteerisyyteen, kunnioitusta herättävään kokoon tai yksinkertaiseen kauneuteen. Niiden houkuttelevat pinnat vetoavat katsojan kosketusaistiin ja kiehtovat heijastavilla ulkopinnoilla.

Kapoorin varhaiset teokset perustuvat pigmenttijauheseen, joka peittää teokset ja niiden ympärillä olevan tilan. Tähän Kapoor sai idean kirkasvärisistä pigmentikummuista, joita on Intian toreilla ja temppeleissä. Myöhemmin hän teki teoksia kiinteistä, louhituista kivistä, joissa on usein kaiverrettuja tai hiottuja aukkoja ja onkaloita. Ne viittaavat ja leikittelevät usein kahtalaisuuksilla (kuten maa-taivas, aine-henki, näkyvä-ei-näkyvä, tietoinen-ei-tietoinen, mies-nainen, ruumis-mieli). Kapoorin uusimmat teokset ovat peilin tavoin katsojaa tai ympäristöä heijastavia tai vääristeleviä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapoor on tehnyt useita suuria teoksia 1990-luvulta alkaen. Niistä maailmanlaajuisesti tunnetuin on Cloud Gate (2004), ruostumattomasta teräksestä tehty 110 tonnia painava veistos Chicagon Millennium-puistoon.

Vuonna 2004 Kapoor voitti veistoskilpailun syyskuun 11. päivän terrori-iskujen brittiläisten uhrien muistomerkiksi New Yorkissa.[1] Syksyllä 2008 Kapoor valittiin Lontoon Trafalgar Squaren niin sanotun neljännen jalustan veistoskilpailun ehdokkaaksi.[2]

Kapoor suunnitteli Lontoon vuoden 2012 olympialaisten olympiapuistoon 115 metriä korkean näköalatornin, jonka nimi on ArcelorMittal Orbit. Tornin kustannukset olivat yli 20 miljoonaa euroa.[3]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapoorin taidetta on ollut useita kertoja esillä myös Suomessa. Vuonna 1983 hänen töitään oli esillä Pariisin biennaalia esittelevässä näyttelyssä Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella ja vuonna 1987 brittiläistä kuvanveistoa esittelevässä yhteisnäyttelyssä. Ars-näyttelyissä Kapoor oli edustettuna 1995 ja 2001.

Vuonna 1996 Ars Nova -museossa Turussa oli esillä Kapoorin yksityisnäyttely (Arkistoitu – Internet Archive), jossa oli 16 veistosta, sarjat Angel (Enkeli) ja Void Field (Tyhjä kenttä). Myös Helsingin Taidehallissa on järjestetty hänen yksityisnäyttelynsä vuonna 2001.[4]

Vuonna 2004 Kapoor osallistui Future Systems -ryhmän kanssa Rovaniemellä pidettyyn lumi- ja jääveistostapahtumaan The Snow Show.[5]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kapoor to create 9/11 memorial BBC News. 1.4.2004. Viitattu 2.6.2008. (englanniksi)
  2. Fourth Plinth, Next Fourth Plinth commission. Viitattu 1.6.2008.
  3. Anish Kapoorilta torni Lontooseen Yle Uutiset. 1.4.2010.
  4. Turun Sanomat 24.8.2001. Viitattu 1.6.2008. [vanhentunut linkki]
  5. Riding, Alan: ART/ARCHITECTURE; The White Stuff The New York Times. 29.2.2004. Viitattu 1.6.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Anish Kapoor