And. Kurth & Co

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Anders Kurt)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

And. Kurth & Co Aktiebolag oli suomalainen Lapissa vuosina 1899–1933 toiminut ja sahaustoimintaa harjoittanut metsäteollisuusyritys.

Yritys perustettiin pohjoissuomalaisen 1800-luvun loppupuoliskon liikemiehen Antti Kurtin vuonna 1895 tapahtuneen kuoleman jälkeen. Yritys keskittyi siihen vaiheessa Tornioon perustettuun uuteen Kuusiluodon sahaan. Antin Kurtin eläessä käynnissä olivat Kristineströmin saha Portimokoskella Ylitorniolla ja tyttären nimissä ollut Salmin saha Haaparannalla, jotka suljettiin Kuusiluodon käynnistyttyä.

Antti Kurtti käynnistää sahaustoiminnan (1860–1895)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antti Kurtti osti kaupankäynnillä hankkimillaan varoilla 1860 Ylitornion Portimokosken eli Kristineströmin vesisahan joka oli perustettu jo 1760. Kurtti omisti tämän sahan vuoteen 1901 saakka ja lisäksi hän hankki omistukseensa 1875 Ruotsin puolella Haaparannalla sijainneen Salmin höyrysahan. Salmin sahan oston yhteydessä Kurtti muutti myös nimensä ruotsinkieliseen muotoon Anders Kurth. Vuonna 1870 Kurtti oli ostanut lisäksi Rovaniemellä sijainneen Sinetän vesisahan. Sinetän saha siirtyi jo 1889 Leontej Tichanoffille ja saha lopetettiin melko pian sen jälkeen 1896. Kurtti omisti Rovaniemellä myös Pöyliön myllyn ja hän jatkoi sahaustoiminnan ohella myös elintarvikkeiden kauppaa. Hän kuoli vuonna 1895.

Antin Kurtin jälkeläiset jatkavat sahaustoimintaa (1895–1910)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anders Kurthin perilliset perustivat 1899 toimintaa jatkamaan And. Kurth & Co -nimisen osakeyhtiön. Uuden yhtiön johtoon tulivat Anders Kurthin veljen Matti Kurtin pojat kun Kurthin omista perillisistä ei löytynyt sopivaa jatkajaa. Yhtiö rakensi Tornion edustalle Kuusiluodon saareen höyrysahan, joka valmistui 1901 ja myi sen jälkeen Salmin sahan.

Rosenlew-yhtiö ostaa yhtiön ja jatkaa Kuusiluodon sahaustoimintaa (1910–1933)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

And. Kurth & Co:n joutui jo pian päärahoittajana toimineen Yhdyspankin hallintaan ja Kuusiluodon sahan rakentamisessa pahoin velkaantuneen yhtiön osake-enemmistö myytiin vuonna 1910 W. Rosenlew & Co:lle ja koko yhtiön osakekanta siirtyi Rosenlewille vuoteen 1931 mennessä. Yhtiö sulautettiin Rosenlewiin 1933.

Sahaustoiminta Kuusiluodossa jatkui vuoteen 1945 saakka jolloin sahan koneet luovutettiin Neuvostoliitolle sotakorvauksina ja sahan tukkivarasto myytiin Kemi Oy:lle. Edellisen vuoden syksyllä sahan työntekijöiden asuinrakennukset oli poltettu Lapin sodan aikana. Rosenlew päätti lopettaa sahan, koska sen kannattavuus oli jo pitkään ollut huono ja toiminnan jatkaminen olisi vaatinut uusia investointeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]