Ancistrocladaceae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ancistrocladaceae
Ancistrocladus korupensis
Ancistrocladus korupensis
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Ancistrocladaceae
Walp.[1]
Suvut

Ancistrocladus

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Ancistrocladaceae Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ancistrocladaceae Commonsissa

Ancistrocladaceae on kukkakasviheimo, jolla ei ole suomenkielistä nimeä, ja sen muodostaa ainoastaan yksi suku Ancistrocladus, joka käsittää 12 trooppista liaanilajia. Suvun (ja siis heimon) kasvualueita ovat trooppinen Länsi-Afrikka ja Etelä-Aasia.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvien haarat päättyvät spiraalikierteisiin tarttumakärkiin. Lehdet sijaitsevat kierteisesti ja ovat yksinkertaisia ja ehyitä; niissä on pienet korvakkeet, jotka karisevat pian tai puuttuvat kokonaan. Kukinnot ovat viuhkomaisia, ja niissä on pieniä, säteittäisiä ja kaksineuvoisia kukkia, joiden perät ovat nivelikkäitä. Verholehtiä on viisi ja ne ovat kasvaneet yhteen tyveltään toistensa ja sikiäimen kanssa. Terälehtiäkin on viisi; ne ovat jonkin verran meheviä ja tyveltään yhteenkasvaneita. Heteitä on tavallisesti kymmenen, joskus viisi. Sikiäin on puolittain kehänalainen, kolmen yhteen kasvaneen emilehden muodostama. Siinä on vain yksi lokero, joka sisältää yhden siemenaiheen. Vartaloita ja luotteja on emilehtien lukumäärää vastaten myös kolme. Sikiäimestä kehittyy kuiva ja puutuva hedelmä, ja siihen kiinni kasvaneet verholehdet muuntuvat siipimäisiksi lentimiksi.

Sukulaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ancistrocladus-suvun systemaattinen asema on pitkään ollut hyvin epäselvä. Usein niitä on pidetty teekasvien (Theaceae) etäisinä sukulaisina. Molekyylitutkimusten mukaan se kuuluu omana heimonaan laajaan Caryophyllales-lahkoon ja siinä kehityshaaraan, jossa ovat kihokki- (Droseraceae) ja kannukasvikasvit (Nepenthaceae) sekä heimot Drosophyllaceae ja Dioncophyllaceae. Kaikki nämä sukulaisheimot sisältävät hyönteissyöjäkasveja, mikä ominaisuus puuttuu Ancistrocladus-lajeilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Angiosperm Phylogeny Website (taksonomian lähde)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]