Anaalirauhanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paise koiran oikeanpuoleisessa anaalirauhasessa

Anaalirauhanen on petoeläinten ja muiden lihansyöjien parillinen rasvarauhanen, joka sijaitsee peräaukon uloimman ja sisemmän sulkijalihaksen välissä.

Ihmisen anaalirauhanen saattaa joissain tapauksessa muuttua kirurgisesti hoidettavaksi peräsuoliavanteeksi (lat. Fistula ani).[1]

Anaalirauhasten merkityksenä katsotaan olevan lähinnä lajinsisäinen viestintä ja itsepuolustus. Eräillä näätäeläimillä arvellaan anaalirauhaseritteen viestittävän sukupuolesta.lähde?

Normaalisti anaalirauhasten erite tyhjenee ulostamisen yhteydessä, mutta jos eritys on kiihtynyt tai eritteen poistuminen on vaikeutunut voi anaalirauhasiin tulla erilaisia sairausoireita ja tulehduksia. Esimerkiksi koiran anaalirauhaset voivat turvota niin että ne haittaavat ulostamista. Ne voi tyhjentää käsin puristamalla.[2] Anaalirauhasten kasvuun vaikuttaa myös keskeisesti ruokavalio. Joskus niihin saattaa tulla vakavampikin bakteeri-infektio kuten ajos eli paise, ja pahimmassa tapauksessa kuumeinen yleisinfektio, johon vaaditaan antibioottihoitoa.[3] Anaalirauhaspaise voi puhjeta, mikä voi aiheuttaa eläimelle paljon kipua. Jos eläimellä on toistuvasti anaalirauhasongelmia, eläinlääkäri voi poistaa anaalirauhaset.[4]

  1. G. Blaine Bishop Jr.: Anal Fistula Advanced Surgeons, P.C.. Birmingham, Alabama, USA: Trinity Medical Center. Arkistoitu 15.7.2014. Viitattu 16.8.2014. (englanniksi)
  2. Koiran anaalirauhasten tyhjennys Lemmikille.com. Viitattu 12.04.2014.
  3. Anaalirauhaset ja niiden ongelmat Univet. Arkistoitu 12.3.2014. Viitattu 12.04.2014.
  4. Koiran anaalirauhanen ja anaalirauhastulehdus elainlaakariin.fi. elainlaakariin.fi. Arkistoitu 10.4.2014. Viitattu 12.04.2014.