Amy Jo Johnson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amy Jo Johnson
Amy Jo Johnson vuonna 2015.
Amy Jo Johnson vuonna 2015.
Henkilötiedot
Syntynyt6. lokakuuta 1970 (ikä 51)
Cape Cod, Massachusetts, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
muusikko
Näyttelijä
Aktiivisena 1993–
Merkittävät roolit Kimberly Hart
(Mighty Morphin Power Rangers)
Julie Emrick
(Felicity)
Jules Callaghan
(Tarkka-ampujat)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
Amy Jo Johnson E3-messuilla vuonna 2000.

Amy Jo Johnson (s. 6. lokakuuta 1970 Cape Cod, Massachusetts) on yhdysvaltalainen Gemini- ja Teen Choice -ehdokkuuden saanut näyttelijä ja muusikko. Hän tuli tunnetuksi roolistaan Kimberly Hartina televisiosarjassa Mighty Morphin Power Rangers. Lisäksi Johnson muistetaan televisiosarjasta Felicity.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnson syntyi Cape Codissa, Massachusettsissa vuonna 1970 autonmyyjälle Greig Johnsonille ja vaateliikkeen omistajalle Christinelle.[1] Hän kiinnostui nuorena telinevoimistelusta, ja usean vuoden harjoittelun jälkeen hän päätti tähdätä olympialaisiin. Johnson pääsi lopulta ensimmäiseen luokkaan ja pääsi siten osallistumaan kansainvälisiin turnauksiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Hän joutui kuitenkin lopettamaan telinevoimistelun 17-vuotiaana vakavan loukkaantumisen vuoksi, kun hänen toisesta kyynärpäästä lohkesi luu.[2]

Johnson on kihloissa Oliver Ginerin kanssa. Heillä on yksi lapsi, 1. joulukuuta 2008 syntynyt tytär.

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan 18-vuotiaana high schoolista Johnson muutti Cape Codista New Yorkiin vuonna 1989 pyrkiäkseen näyttelijäksi. New Yorkissa hän opiskeli Lee Strasbergin teatteri-instituutissa ja American Musical and Dramatic Academyssa. Opiskeltuaan vuoden laulamista ja näyttelemistä hän muutti Los Angelesiin aloittaakseen uransa näyttelijänä.

Johnson sai ensimmäiseksi roolikseen vaaleanpunaisen Rangerin Kimberly Hartin uudessa Mighty Morphin Power Rangers -televisiosarjassa vuonna 1993. Koska sarja oli erittäin toimintapainotteinen hänen voimistelutaustastaan oli suurta etua roolin saamisessa. Sarjan aikana Johnson sai myös hieman opetusta taistelulajista useilta studion taistelukoreografeilta. Sarjasta tuli myös ensiesityksen jälkeen odottamaton menestys. Hän näytteli sarjassa aina sen päättymiseen asti vuoteen 1995, jonka aikana Johnson näytteli sarjaan perustuvassa elokuvassa Power Rangers. Sarjan päätyttyä hän siirtyi näyttelemään elokuvien pariin, kuten Susie Q vuonna 1996. Vuoden poissaolon jälkeen Power Rangersista hän uusi roolinsa Kimberly Hartina elokuvassa Power Rangers turbovaihteella 1997. Tämä jäi myös Johnsonin viimeiseksi esiintymiseksi Power Rangers -sarjassa. Näyteltyään vuosien 1997–2001 aikana useissa elokuvissa, kuten Killing Mr. Griffin, Cold Hearts ja Onnen oikkuja hän sai uransa toisen merkittävän roolin televisiosarjasta Felicity vuonna 1998. Johnson näytteli sarjassa Julie Emrickia, joka oli opiskelemassa ensimmäistä vuottaan collegessa ja ystävystyi sarjan päähahmon Felicity Porterin kanssa. Johnson näytteli sarjassa kaksi ja puoli vuotta, jonka aikana hän sai Teen Choice -ehdokkuuden roolisuorituksestaan vuonna 2000.

Sarjan jälkeen Johnson esiintyi jälleen independent-elokuvissa ja vieraili myös televisiosarjoissa, kuten Teho-osasto, Spin City, Entäs Brian?, Fatal Trust ja Wildfire. Vuodesta 2008 lähtien Johnson esiintyi televisiosarjassa Tarkka-ampujat. Hän on ollut roolistaan Tarkka-ampujissa ehdolla Gemini-palkinnon saajaksi.

Muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun alussa Johnson julkaisi ensimmäisen albuminsa The Trans-American Treatment, jonka hän myös esitti yleisön edessä Los Angelesissa yhtyeensä The Amy Jo Johnson Bandin kanssa. Johnson kuitenkin lopetti yhtyeensä toiminnan ja jatkoi muusikon uraansa yksin. Maaliskuussa 2005 hän julkaisi toisen levyn nimeltä Imperfect. Joulukuussa 2007 Johnson vieraili Koishii & Hushin levyllä The Carsin coverissa ”Since You’re Gone”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Amy Jo Johnson Biography (1970-) Film Reference. Viitattu 2.1.2009. (englanniksi)
  2. Amy Jo Johnson – Biography Internet Movie Database. Viitattu 2.1.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Amy Jo Johnson.