Amr Diab

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amr Diab

Amr Diab (arab. عمرو دياب‎, koko nimeltään Amr Abdel Basset Abdel Aziz Diab, s. 11. lokakuuta 1961 Port Said, Egypti) on ollut yksi arabimaailman menestyneimmistä laulajista 1990-luvulta alkaen.

Amr Diab syntyi taiteelliseen perheeseen. Hänen isänsä Abdul Basset Diab työskenteli Suezin kanavalla laivanrakennuksessa. Hän oli tunnettu taitavasta lauluäänestään ja rohkaisi nuorta Amr Diabiakin laulamaan. Kun Amr Diab oli vain 6-vuotias, hänen isänsä vei hänet heinäkuun 23. päivän festivaaleille Port Saidiin, jossa he vierailivat paikallisella radioasemalla. Tuolloin Amr Diab esiintyi ensimmäisen kerran Egyptin radiossa laulaen maan kansallislaulun Bilady, Bilady, Bilady. Port Saidin kuvernööri palkitsi hänet suorituksesta kitaralla.

Amr Diab opiskeli musiikkia Kairon taideakatemiassa ja valmistui sieltä vuonna 1986. Jo ennen valmistumistaan hän julkaisi ensimmäisen albuminsa nimeltä Ya Tareeq vuonna 1983. Se toi hänelle välittömän menestyksen. Siitä lähtien Amr Diab on ollut jatkuvasti myyntitilastojen kärjessä albumeillaan, jotka ovat tehneet hänestä Egyptin ja arabimaailman supertähden. Arabimaailman lisäksi Diab on esiintynyt Australiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Levyjen ja konserttien lisäksi Diab on esiintynyt useissa elokuvissa, mukaan lukien Tarek Al Telmasanin ohjaaman elokuvan Deah We La'ab, joka avasi Egyptin elokuvafestivaalit vuonna 1993. Elokuvassa Diabin vastanäyttelijänä oli Omar Sharif. Khairi Bisharan ohjaamassa elokuvassa Ice Cream fi Gleem Diab esitti puolestaan pääosan roolin.

Diab on kuuluisa ns. uudesta musiikkityylistään, jonka Lähi-idän ja Välimeren asukkaat tuntevat "Välimeren musiikkina". Siinä yhdistetään sekä länsimaisia että Lähi-idän ja Egyptin musiikkirytmejä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.