Amerikanpiiskujänis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanpiiskujänis
Amerikanpiiskujänis.
Amerikanpiiskujänis.
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jäniseläimet Lagomorpha
Heimo: Piiskujänikset Ochotonidae
Suku: Piiskujänikset Ochotona
Laji: princeps
Kaksiosainen nimi

Ochotona princeps
(Richardson, 1828)

Alalajit
  • O. princeps figginsi
  • O. princeps princeps
  • O. princeps saxatilis
  • O. princeps schisticeps
  • O. princeps taylori
Katso myös

  Amerikanpiiskujänis Wikispeciesissä
  Amerikanpiiskujänis Commonsissa

Amerikanpiiskujänis eli amerikanpika (Ochotona princeps) on Pohjois-Amerikan vuoristoalueilla elävä pienikokoinen piiskujänislaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanpiiskujäniksen ruumis on pyöreänmuotoinen ja ruskean karvan peittämä. Sen ruumiin pituus on 16–22 cm ja paino noin 170 g. Sillä on suuret pyöreät korvat mutta ei häntää.

Elinympäristö ja levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanpiiskujäniksen levinneisyysalueeseen kuuluu läntinen Pohjois-Amerikka. Sitä tavataan Kanadassa Brittiläisen Kolumbian alueella ja Yhdysvalloissa Oregonin, Washingtonin, Idahon, Montanan, Wyomingin, Coloradon, Nevadan, Kalifornian ja New Mexicon osavaltioiden alueella.

Amerikanpiiskujänis elää kivikkoisilla vuoristoalueilla, yleensä 2400-4000 metrin korkeudella merenpinnasta, puurajan yläpuolella. Se rakentaa pesänsä kivien koloihin.

Amerikanpiiskujänisten määrä on viime vuosina vähentynyt ilmastonmuutoksen takia. Ne ovat viileän elinympäristönsä vuoksi erityisen haavoittuvaisia lämpötilan muutoksille ja niiden on lämpötilan noustessa siirryttävä vuorilla yhä korkeammalle. Tutkijat ovat todenneet, että amerikanpiiskujänis voi kuolla 23 celsiusasteen lämpötilassa jo tunnin oleskelun jälkeen.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanpiiskujänis liikkuu päivisin ja käyttää suurimman osan ajastaan ravinnon etsintään ja reviirinsä puolustamiseen samalla varoen saalistajia, kuten haukkoja, kotkia, punailveksiä ja kojootteja.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanpiiskujänis on kasvinsyöjä ja se käyttää ravinnokseen lähinnä ruohoa, sarakasveja ja maitohorsmaa. Löytäessään ruokaa se syö osan ja kuljettaa osan varastoonsa talven varalle. Jos sen ruokavarastot pääsevät talven aikana loppumaan, se saattaa syödä myös jäkälää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Beever, E. & Smith, A.T.: Ochotona princeps IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.7.2014. (englanniksi)