American Forces Network

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AFN Irakin radioasema Bagdadissa 2004.
Lionel Barrymore. AFRS "Concert Hall" Radio Show, n. 1947.

American Forces Network (AFN) on Yhdysvaltain asevoimien radio- ja televisioyhtiön United States Armed Forces Radio and Television Service (AFRTS) luoma brändi yhtiön maailmanlaajuiselle yleisradiotoiminnalle. Sen entinen nimi oli Armed Forces Network.

AFN toimii Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisuudessa ja sen toimintaa ohjaa OASD-PA (Assistant Secretary of Defense for Public Affairs). Käytännössä AFN:ää pyörittää armeijan henkilöstö, joskin siviilejä on joissakin teknisissä ja tuotannollisissa tehtävissä. Vuodesta 1991 alkaen koko henkilökunta on koulutettu Marylandissa sijaitsevassa Defense Information Schoolissa. AFN:n johtajana toimi Allison Barber 20. lokakuuta 2008 saakka.

AFN:n toiminta alkoi vuonna 1942, jolloin Yhdysvaltain sotaministeriö (United States Department of War) perusti armeijan radioyhtiön Armed Forces Radio Service (AFRS). Televisiotoiminta liitettiin mukaan vuonna 1954, jolloin pilottiasema Limestonessa Mainessa aloitti toimintansa.

Toisen maailmansodan jälkeen AFN perusti useita asemia ja lähettimiä Eurooppaan. Pääpaino oli Länsi-Saksassa ja asemia oli myös ainakin Alankomaissa, Islannissa, Italiassa ja Kreikassa. Muissa maanosissa asemia on ollut ainakin Diego Garcian atollilla, Etelä-Koreassa, Etelämantereella, Grönlannissa, Guamilla, Iranissa šaahin aikana, Japanissa, Johnstonin atollilla, Kanadassa, Kuubassa, Marshallinsaarilla, Midwaysaarilla, Puerto Ricossa, Taiwanissa, Turkissa ja Waken atollilla.

Oman ohjelmatuotantonsa lisäksi AFN esittää kaupallisten verkkojen ohjelmistoja, joista mainokset on korvattu ei-kaupallisilla tiedotteilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Frost, J.M. 1976: World Radio TV Handbook 1976. Billboard Publications Inc. ISBN 0-8230-5902-2
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta American Forces Network.