Amazoninkapokkipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amazoninkapokkipuu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malvales
Heimo: Malvakasvit Malvaceae
Alaheimo: Bombacoideae
Suku: Kapokkipuut Ceiba
Laji: pentandra
Kaksiosainen nimi

Ceiba pentandra
(L.) Gaertn.[2]

Katso myös

  Amazoninkapokkipuu Wikispeciesissä
  Amazoninkapokkipuu Commonsissa

Kapokkipuun siemenkotia.

Amazoninkapokkipuu eli kuitukapokkipuu tai pelkkä kapokkipuu (Ceiba pentandra)[3] on tropiikissa kasvava malvakasvien (Malvaceae) heimoon kuuluva puu.

Amazoninkapokkipuu kasvaa Meksikossa, Keski-Amerikassa, Karibianmerellä, paikoin Etelä-Amerikan pohjoisosissa sekä C. pentandra var. guineensis myös trooppisessa Länsi-Afrikassa. Kapokki tarkoittaa myös kapokkipuun siemenkodasta saatavaa kuitua. Amazoninkapokkipuu on mayamytologian pyhä puu.[4]

Amazoninkapokkipuu voi kasvaa jopa 60–70 m korkeaksi, ja sen läpimitta metrin korkeudella voi olla jopa 3 metriä. Sen runko ja suurimmat oksat voivat olla kokonaan vahvojen okien peittämiä. 20 cm pitkät, palmumaiset lehdet ovat ryhmittyneet 5–9 lehden kimppuihin.[5] Täysikasvuiset puut tuottavat vuosittain useita satoja siemenkotia. Kodassa siemenen ympärillä on nukkaista kuitua, joka koostuu selluloosasta ja ligniinistä.

Kapokin kuitu on onttoa ja ilmavaa, eikä se ime vettä itseensä. Kapokkia on käytetty muun muassa pelastusrenkaiden ja -vöiden, patjojen, huonekalujen, zafujen, tyynyjen sekä peittojen täyteaineena ja eristeenä.[6] Kuidun kerääminen tehdään käsin. Sitä ei voi kehrätä. Kapokkipuun siemenistä puristetaan öljyä ja sitä on käytetty myös lannoitteena. Keinokuidut ovat nykyään pääosin syrjäyttäneet kapokin.

Amazoninkapokkipuuta viljellään yleisesti Aasiassa, erityisesti Jaavalla ja muualla Indonesiassa sekä Malesiassa. Valkokapokin (Bombax ceiba) kuitu on samankaltaista, väriltään tummempaa, mutta ei aivan niin ilmavaa kuin kapokkipuun.

Amazoninkapokkipuu on Puerto Ricon kansallispuu.

Amazoninkapokkipuun kuoresta keitettyä uutetta on käytetty diureettina, lemmen nostatukseen, päänsärkyyn ja myös aikuistyypin diabeteksen hoitoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ceiba pentandra IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. ITIS (englanniksi)
  3. ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkieliset nimet) Suomen Biologian Seura Vanamon putkilokasvien nimistötoimikunta. Viitattu 14.12.2012.
  4. Sacred plants of the Maya forest BBC Earth News 9.6.2009
  5. Kapok Tree Blue Planet Biomes (englanniksi)
  6. Puukeskus

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]