Amazonianamatsoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amazonianamatsoni
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Amatsonit Amazona
Laji: ochrocephala
Kaksiosainen nimi

Amazona ochrocephala
(Gmelin, 1788)

Katso myös

  Amazonianamatsoni Wikispeciesissä
  Amazonianamatsoni Commonsissa

Amazonianamatsoni (Amazona ochrocephala) on amatsonien sukuun kuuluva papukaija. Sen entinen ja myös lintuharrastajien piirissä käytetty, ulkonäköä kuvaava nimi on keltaotsa-amatsoni. Joidenkin lähteiden mukaan sitä pidetään keltapääamatsonin ja keltaniska-amatsonin nimilajina, jolloin aiemmin mainitut lasketaan sen alalajeiksi tai "alalajiryhmiksi".

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazonianamatsoni on suurimmaksi osaksi vihreä, keskikokoinen papukaija. Sillä on muiden amatsonien tapaan lyhyt pyrstö ja vahva nokka.

Pään väritys linnulla on yksinkertainen: vihreän höyhenyksen seassa on otsan kohdalla yksilöllinen läikkä keltaista höyhenystä. Silmänympärykset ovat kaljut ja valkoiset. Nokan väri vaihtelee alalajin mukaan musta-oranssi kirjavasta luun väriseen.

Lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa amazonianamatsoni on yksi yleisimmistä lemmikkiamatsoneista.

Amazonianamatsonin hoito ei eroa juuri lemmikkilintujen perushoidosta. Voidakseen hyvin se tarvitsee omanlajisen tai vähintään samaa sukua olevan lintutoverin, runsaasti tilaa, lajityypillisiä tarpeita tyydyttävän ruokavalion, riittävästi virikkeitä, lintulähtöiset käsittely- ja koulutustavat sekä päivittäistä vapaanaoloa häkistä turvalliseksi tehdyssä sisätilassa.

Amazonianamatsoni oppii muidenkin amatsonien tapaan yleensä kohtalaisen hyvin puhumaan ja matkimaan ääniä, mutta puhekyvyn ei tulisi koskaan olla pääsyy lemmikkilinnun hankkimiselle. Lajia pidetään jonkin verran aggressiivisuuteen taipuvaisena, jonka vuoksi sen koulutuksessa, käsittelyssä ja kehonkielen lukemisessa on oltava tarkkana heti alusta saakka. Positiiviset, lintulähtöiset ja vapaaehtoisuuteen perustuvat koulutus- ja käsittelytavat ennaltaehkäisevät käytösongelmia.

Laji kuuluu CITES II/B-liitteeseen, jonka vuoksi lajilla kauppaa käytäessä on yksilöllä oltava vähintään lintuun liitettävä alkuperätodistus. Myös lajia pesittäessä on molemmilla vanhemmilla oltava alkuperätodistukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Amazona ochrocephala IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.4.2014. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.