Keltapääamatsoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keltapääamatsoni
Amazona oratrix -Vancouver Aquarium-8a-4c.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Amatsonit Amazona
Laji: oratrix
Kaksiosainen nimi

Amazona oratrix
Ridgway, 1887

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Keltapääamatsoni Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Keltapääamatsoni Commonsissa

Keltapääamatsoni (Amazona oratrix) on amatsonien sukuun kuuluva papukaija, joka tunnetaan siitä, että se osaa sujuvasti matkia ihmisen puhetta. Keltapääamatsoni on Meksikossa ja Keski-Amerikassa elelevä uhanalainen papukaijalaji.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltapääamatsoni on ulkonäöltään täysikasvuisena noin 38–43 senttiä pitkä vihreän höyhenpeitteen omaava lintu. Linnun pää ja siipien yläosat ovat kuitenkin eri väriset. Pään höyhenpeite on keltainen ja siipien yläosien punakeltainen. Joillakin yksilöillä saattaa olla myös pyrstössään keltaista höyhenpeitettä, ja keltapääamatsonilla on erillisiä alalajeja. Keltapääamatsoni lentää hiljaa toisin kuin monet muut papukaijalajit.

Luonnossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltapääamatsonit eleskelevät rantametsien, jokien ja muiden vesistöjen läheisyydessä. Keltapääamatsonit liikkuvat yksin, pareittain, pienissä ryhmissä tai parvissa. Nykyään lajia näkee vähän luonnossa lemmikkikaupan ja elinympäristön tuhoutumisen vuoksi. Lajin salametsästys ja myynti onkin laitonta useissa maissa, jossa lajia esiintyy. Arviolta noin 40-60% salametsästäjien kaappaamista keltapääamatsonioista kuolee ennen myymistä. Nykyään luonnonvaraisena elää vain muutama tuhat yksilöä.

Lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keltapääamatsoni on kallis, mutta suosittu lemmikkieläin varsinkin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa sen takia, koska se osaa matkia taitavasti ihmisen puhetta. Laji on ollut toivottu ja suosittu lemmikki jo vuosisatoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Amazona oratrix IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.