Amarillo (Texas)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Teksasin kaupungista. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Amarillo
Downtown Amarillo
Downtown Amarillo
Potter County Amarillo.svg

Amarillo

Koordinaatit: 35°11′57″N, 101°50′43″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Texas
Piirikunta Potterin piirikunta, Randallin piirikunta
Hallinto
 – Pormestari Paul Harpole (R)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 233,9 km²
 – Sisävesi 1,2 km² 
Korkeus 1099
Väkiluku (2010) 190 695
 – Tiheys 746 as./km²
 – Metropolialue 249 881
Aikavyöhyke UTC-6
(kesäaika UTC-5)
Amarillo on kaupunki Potterin piirikunnassa Yhdysvaltojen Texasin osavaltion pohjoisosassa entisen Valtatie 66:n varrella. Kaupungissa asui 190 695 ihmistä vuonna 2010[1].

Siitä käytetään myös nimityksiä Maailman heliumpääkaupunki heliumin suurtuotannon vuoksi, Teksasin Keltaruusu koska nimi tarkoittaa espanjaksi keltaista sekä Rotor City, USA V-22 Osprey-hybridilentokoneiden valmistuspaikan mukaan. Kaupungissa sijaitsee myös yksi Yhdysvaltojen suurimmista lihanjalostusalueista. Siellä toimii myös Pantex, joka on Amerikan ainoa toimija ydinaseiden valmistus- ja purkutoiminnassa. Nähtävyyksiä ovat muun muassa Cadillac Ranch sekä Big Texan Steak Ranch.

Helium Monument Time Capsule valmistui 1960-luvun lopulla

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J. T. Berry loi kaupungin perustukset vuonna 1887, ja valitsi paikan sen mukaan, että sai riittävästi vettä Fort Worthin-Denverin rautatien käyttöön. Jo samana vuonna piirikunnan hallinto siirtyi kaupunkiin. Paikalle muodostuneen siirtokunnan nimi oli aluksi Oneida, mutta nimi muuttui Amarilloksi luultavasti läheisten Amarillo-nimisen järven ja puron mukaan. Seudun maaperä on keltaista, samoin monet villikasvien kukat. Vuonna 1888 "Amarillon isä" -nimityksen saanut Henry B. Sanborn yhdessä liikekumppaninsa Joseph F. Gliddenin kanssa ryhtyi ostamaan maata itään alkuperäisestä Berryn alueesta, joka kärsi enemmän sateista ja myrskyistä, ja asukkaat ryhtyivät siirtymään mieluummin Sanborrnin alueelle. Kaupungista tuli nopeasti merkittävä karjakaupan keskus. Maakaasun löytäminen 1918 ja öljy kolme vuotta myöhemmin sai suuret öljy-yhtiöt kiinnostumaan alueesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Amarillo city, Texas U.S. Census Bureau. Viitattu 30.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matkaopas aiheesta Amarillo Wikivoyagessa (englanniksi)