Amarillo (Texas)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Teksasin kaupungista. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Amarillo
Amarillon keskustaa.
Amarillon keskustaa.
Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Texas Texas
Piirikunta Potter,
Randall
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 233,9 km²
 – Josta vettä 1,2 km² 
Korkeus 1099
Väkiluku (2020) 200 393
 – Väestötiheys 746 as./km²
Aikavyöhyke UTC-6
(kesäaika UTC-5)
Amarillo on kaupunki Potterin piirikunnassa Yhdysvaltojen Texasin osavaltion pohjoisosassa entisen Valtatie 66:n varrella. Kaupungissa asui 200 393 ihmistä vuonna 2020.[1]

Siitä käytetään myös nimityksiä Maailman heliumpääkaupunki heliumin suurtuotannon vuoksi, Teksasin Keltaruusu koska nimi tarkoittaa espanjaksi keltaista sekä Rotor City, USA V-22 Osprey-hybridilentokoneiden valmistuspaikan mukaan. Kaupungissa sijaitsee myös yksi Yhdysvaltojen suurimmista lihanjalostusalueista. Siellä toimii myös Pantex, joka on Amerikan ainoa toimija ydinaseiden valmistus- ja purkutoiminnassa. Nähtävyyksiä ovat muun muassa Cadillac Ranch sekä Big Texan Steak Ranch.

Amarillo maaliskuussa 1943.

J. T. Berry loi kaupungin perustukset vuonna 1887, ja valitsi paikan sen mukaan, että sai riittävästi vettä Fort Worthin-Denverin rautatien käyttöön. Jo samana vuonna piirikunnan hallinto siirtyi kaupunkiin. Paikalle muodostuneen siirtokunnan nimi oli aluksi Oneida, mutta nimi muuttui Amarilloksi luultavasti läheisten Amarillo-nimisen järven ja puron mukaan. Seudun maaperä on keltaista, samoin monet villikasvien kukat. Vuonna 1888 "Amarillon isä" -nimityksen saanut Henry B. Sanborn yhdessä liikekumppaninsa Joseph F. Gliddenin kanssa ryhtyi ostamaan maata itään alkuperäisestä Berryn alueesta, joka kärsi enemmän sateista ja myrskyistä, ja asukkaat ryhtyivät siirtymään mieluummin Sanborrnin alueelle. Kaupungista tuli nopeasti merkittävä karjakaupan keskus. Maakaasun löytäminen 1918 ja öljy kolme vuotta myöhemmin sai suuret öljy-yhtiöt kiinnostumaan alueesta.

Kaupungin asukkaista 82,15 prosenttia on valkoisia, 6,60 prosenttia afroamerikkalaisia, 4,27 prosenttia aasialaisia ja 0,59 prosenttia intiaaneja. 7,90 prosenttia asukkaista eivät ole Yhdysvaltain kansalaisia. Kaupungin väestön keski-ikä on 34,2 vuotta.[2]

Neil Sedaka on yhdessä Howard Greenfieldin kanssa tehnyt laulun ”(Is This the Way to) Amarillo”. Kappaleen on levyttänyt ensin Tony Christie[3] ja sittemmin myös Neil Sedaka[4]. Kappaleen piti alun perin kertoa matkasta Pensacolaan, mutta Amarillo kuulosti paremmalta.[5] Pertti Reposen suomennoksen laulusta ovat levyttäneet Danny, Johnny ja Kari Tapio[6].

Kuvia kaupungista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Amarillo city, Texas United Stated Census Bureau. Viitattu 14.8.2022.
  2. Amarillo, Texas Population 2020 World Population Review. Viitattu 20.2.2021. (englanniksi)
  3. Peter Kay Tony Christie Perform Amarillo Big Night In, Radio Times 23.4.2020, viitattu 20.2.2021 (englanniksi)
  4. Adult Oriented Playlist, RPM (englanniksi)
  5. Is This the way to Pensacola? Record columnist Tam Cowan,[vanhentunut linkki] Daily Record 12.7.2005 (The Free Library) (englanniksi)
  6. Kappalehaku "Amarillo" fenno.musiikkiarkisto.fi. Viitattu 1.3.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Matkaopas aiheesta Amarillo Wikivoyagessa (englanniksi)