Rantapuntarpää

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Alopecurus aequalis)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rantapuntarpää
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Puntarpäät Alopecurus
Laji: aequalis
Kaksiosainen nimi

Alopecurus aequalis
Sobol.

Katso myös

  Rantapuntarpää Wikispeciesissä
  Rantapuntarpää Commonsissa

Rantapuntarpää (Alopecurus aequalis) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, puntarpäiden (Alopecurus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on matalakasvuinen ja yksivuotinen tai lyhytikäinen monivuotinen heinälaji. Rantapuntarpää muistuttaa paljolti polvipuntarpäätä (Alopecurus geniculatus), mutta lajit voi erottaa toisistaan kukinnon tähkylöiden ulkonäön sekä heteiden ponsien värityksen perusteella.[2]

Rantapuntarpään varret on velttoja sekä polveilevia, ja lehdet ovat harmaanvihreitä. Kukinto on noin neljä senttimetriä pitkä, harmaanvihreä, tähkää muistuttava röyhy, jonka tähkylät ovat lyhyitä, leveitä ja vihneettömiä. Heteiden ponnet ovat pieniä ja lyhyitä sekä aluksi vaaleankeltaisia, mutta muuttuvat ajan myötä oransseiksi. Rantapuntarpää kukkii touko–elokuussa.[2]

Rantapuntarpää kasvaa erilaisilla kosteilla kasvupaikoilla, kuten suonlaiteilla ja ojissa[2]. Rantapuntarpää on heikko kilpailija, joten se kasvaa usein lähes paljaalla maalla ja häviää sitten, kun muu, korkeampi kasvillisuus valtaa paikan[2]. Rantapuntarpäätä tavataan koko Suomessa, joskin Lapissa harvinaisempana kuin etelässä[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Alopecurus aequalis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017-3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.5.2018. (englanniksi)
  2. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Gulkavle (Alopecurus aequalis) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 14.5.2018. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Rantapuntarpää (Alopecurus aequalis) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 14.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]