Polvipuntarpää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polvipuntarpää
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Puntarpäät Alopecurus
Laji: geniculatus
Kaksiosainen nimi

Alopecurus geniculatus
L.

Katso myös

  Polvipuntarpää Wikispeciesissä
  Polvipuntarpää Commonsissa

Polvipuntarpää (Alopecurus geniculatus) on tuulipölytteinen, heinäkasvien (Poaceae) heimoon ja puntarpäiden (Alopecurus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja yleisesti ottaen matalakasvuinen heinälaji. Polvipuntarpää muistuttaa nurmipuntarpäätä (Alopecurus pratensis), mutta on yleensä sitä pienempi. Lisäksi lajit voi erottaa lehtien värin, varsien polveilevuuden sekä röyhyn kapeuden perusteella. Polvipuntarpää muistuttaa paljolti myös rantapuntarpäätä (Alopecurus aequalis), josta sen voi erottaa tähkylöiden vihneiden pituuden perusteella.[1]

Polvipuntarpään varret kasvavat noin 30 cm korkeiksi. Ne ovat tyveltä kasvutavaltaan maanmyötäisiä, keskivaiheiltaan polveilevia sekä juurehtivia. Lehdet ovat harmaanvihreitä ja ylimmät lehdet ovat lyhyitä. Polvipuntarpään kukinto on kapea, tähkämäinen, noin 4 cm pitkä röyhy, jonka väri vaihtelee harmaansinertävästä violettiin. Röyhyn tähkylät ovat pehmeäkarvaisia ja niissä on pitkä, ulkoneva vihne. Polvipuntarpää kukkii koko kesän, toukokuusta elokuulle.[1]

Polvipuntarpää kasvaa yleisesti kaikenlaisilla kosteilla paikoilla[1]. Polvipuntarpää on kuitenkin heikko kilpailija, joten se kasvaa vain paikoilla, joilla muu kasvillisuus on matalaa[1]. Suomessa polvipuntarpäätä tavataan yleisesti lähes koko maassa napapiirin eteläpuolella, ja se on yleisempi maan länsiosissa kuin itäosissa[2]. Yleisimmillään polvipuntarpää on Lounais-Suomessa ja Pohjanmaalla[2].

  1. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Kärrkavle (Alopecurus geniculatus) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 11.5.2018. (ruotsiksi)
  2. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Polvipuntarpää (Alopecurus geniculatus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 11.5.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]