Alley Cat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alley Cat
Kehittäjä Synapse Software
Julkaisija IBM ja Synapse Software
Suunnittelija Bill Williams
Säveltäjä Bill Williams
Julkaistu
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Alusta DOS ja Atarin 8-bittiset
Jakelumuoto Levyke
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Alley Cat on Synapse Softwaren kehittämä ja julkaisema tasohyppelypeli, joka on julkaistu vuonna 1983 Atarin 8-bittisille tietokoneille ja vuonna 1984 IBM PC:lle.[1]

Alley Catia pidetään yleisesti CGA-ajan klassikkopelinä.lähde?

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on lähtöisin John Harrisin prototyypistä. Harris ei ollut tyytyväinen prototyyppiin ja luovutti sen Bill Williamsille.[2][1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ohjaa kulkukissaa, jonka on tehtävä erilaisia asioita selviytyäkseen.[3]

Päänäytössä, "kujalla" (engl. alley), pelaajalle näytetään talon julkisivu jossa on useita ikkunoita jotka aukeavat välillä, ja joista heitetään välillä pelaajan ohjaamaa kissaa esineillä. Kiipeämällä roskapönttöjä, aitoja ja pyykkinaruja pitkin pelaaja voi päästä sisään asuntoihin, joissa on erilaisia tehtäviä.

  • Huoneessa voi olla linnunhäkki pöydällä keskellä huonetta; tavoite on työntää häkki lattialle ja ottaa rikkoutuvasta häkistä pakeneva lintu kiinni.
  • Huoneessa voi olla akvaario jossa on kaloja; tavoite on syödä kalat vältellen samalla sähköankeriaita ja nousten välillä pintaan hengittämään.
  • Joissain huoneissa on valtava juustopala, jonka reikiin ilmestyy välillä hiiriä; tavoite on saada kaikki neljä hiirtä kiinni.
  • Toisissa huoneissa on suuri määrä nukkuvia koiria; tavoite on tyhjentää koirien ruokakupit ilman että koirat heräävät.
  • Toisissa huoneissa tavoitteena on pudottaa kolme kasvia korkean kirjahyllyn päältä vältellen samalla katosta laskeutuvaa hämähäkkiä.

Huoneissa on myös itsestään liikkuva luuta, joka siivoaa kissan tassuista jääviä jalanjälkiä. Jos siivottavia jalanjälkiä ei enää ole, luuta ryhtyy jahtaamaan kissaa ja vaikeuttaa tehtävän suorittamista. Melkein kaikissa huoneissa, samoin kuin kujalla, ruudun alalaidassa saattaa välillä kulkea koira, johon törmäämisestä seuraa tappelu jossa kissa menettää yhden elämän ja joutuu takaisin kujalle.

Kaikissa huoneissa tehtävän onnistuneesta suorittamisesta saa pisteitä riippuen käytetystä ajasta. Pelaaja aloittaa kolmella elämällä, ja kissa menettää yhden elämän joka kerta kun se koskettaa vihollista tai siihen osuu yksi ikkunoista heitetyistä esineistä.

Onnistuneen tehtävän suorittamisen jälkeen pelaaja palaa kujalle, jossa ikkunoissa näkyy nyt naaraskissa; ikkunat vievät tasohyppelyruutuun jossa yritetään päästä korkeimmalla tasolla olevan naaraskissan luo. Jos pelaaja pääsee kissan luo, pelin taso nousee yhdellä ja pelaaja saa ylimääräisen elämän. Peli jatkuu loputtomiin ja vaikeustaso nousee tason mukaan jatkuvasti.

Käännösversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atari 800:lle julkaistun alkuperäisversion jälkeen pelistä julkaistiin PC Booter -versio sekä IBM PCjr -versio.[1]

Pelin käännösversio suunniteltiin toimimaan PC-DOS tai MS-DOS -käyttöjärjestelmillä. Pelin resoluutio on 320*200, sen grafiikka on neliväristä CGA:ta ja äänet tuottaa IBM PC:n sisäinen kaiutin (ei äänikorttia).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Sasha Darko: Alley Cat hardcoregaming101.net. 8.6.2018. Viitattu 29.6.2022. (englanniksi)
  2. John Harris dadgum.com. Viitattu 29.6.2022. (englanniksi)
  3. Alley Cat retrogamer.net. 12.2.2010. Viitattu 29.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]