Alfred Brendel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfred Brendel 2010

Alfred Brendel (s. 5. tammikuuta 1931) on itävaltalainen pianisti.

Brendel syntyi Tšekkoslovakiassa ja muutti Zagrebiin, myöhemmin Graziin. Hän sai lapsuutensa aikana satunnaista pianonsoiton opetusta.

Brendel jatkoi toisen maailmansodan jälkeen pianonsoittoa ja myös sävelsi ja maalasi. Hän osallistui Edwin Fischerin ja Eduard Steuermannin mestariluokkiin, mutta jäi suurilta osin itseoppineeksi.

Brendel piti ensimmäisen julkisen resitaalinsa Grazissa 17-vuotiaana. Hän sijoittui neljänneksi Bolzanon Ferruccio Busoni -pianokilpailussa Italiassa vuonna 1949 ja muutti seuraavana vuonna Wieniin.

Brendel teki ensimmäisen levytyksensä 21-vuotiaana Sergei Prokofjevin viidennestä pianokonsertosta. Muuten hän on levyttänyt mm. kaikki Ludwig van Beethovenin pianosonaatit sekä Franz Lisztin, Johannes Brahmsin, Robert Schumannin ja Franz Schubertin tuotantoa. Hän on saanut kiitosta myös Frédéric Chopinin poloneesien levytyksistään.

Marraskuussa 2007 Brendel ilmoitti itävaltalaisen Kleine Zeitung -lehden haastattelussa, että hän konsertoi viimeisen kerran vuoden 2008 joulukuussa Wienissä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.yle.fi/uutiset/kulttuuri/oikea/id75781.html
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.