Edwin Fischer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edwin Fischer vuonna 1946

Edwin Fischer (6. lokakuuta 1886 Basel24. tammikuuta 1960 Zürich) oli sveitsiläinen pianisti ja säveltäjä, joka teki uransa pääosin Saksassa. Fischeriä pidetään myös erinomaisena opettajana ja hänen entisiä oppilaitaan ovat muun muassa Alfred Brendel ja Daniel Barenboim.

Fischerin isä oli muusikko, joka soitti oboeta Baselin kunnanorkesterissa. Fischer aloitti opinnot Baselin konservatoriossa ja jatkoi niitä myöhemmin Martin Krausen johdolla Berliinissä. Valmistuttuaan Berliinin konservatoriosta vuonna 1905 hänestä tuli saman oppilaitoksen opettaja. Hän toimitti opetuksen ohella Bachin, Mozartin ja Beethovenin teoksia alkuperäiskäsikirjoitusten pohjalta.

Fischer asui Saksassa lähes koko toisen maailmansodan ajan, kuitenkaan ilman että hänellä tiettävästi oli minkäänlaisia natsisympatioita. Liittoutuneiden pommitusten tuhottua hänen kotinsa vuonna 1942 Fischer palasi Sveitsiin ja toimi viimeiset vuotensa opettajana Luzernin konservatoriossa.

Ficher levytti uransa aikana lukuisia teoksia, joista hänen täydellinen Bachin Das wohltemperierte Klavierin levytyksensä on tunnetuimpia, koska se oli myös maailman ensimmäinen koko teoksen levytys.