Alexandra (Kreikan ja Tanskan prinsessa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kreikan ja Tanskan prinsessa Alexandra (avioliiton myötä Venäjän suuriruhtinatar Aleksandra Georgijevna; (30. elokuuta 1870 - 24. syyskuuta 1891) oli syntyjään Kreikan ja Tanskan prinsessa, ja avioliiton myötä venäläinen suuriruhtinatar.

Alexandra oli Kreikan kuningas Yrjö I:n ja Olga Konstantinovnan kolmas lapsi ja vanhin tytär. Hänellä oli seitsemän sisarusta, vanhin veli, Konstantin I oli Kreikan kuningas vuosina 1913-1917 ja 1920-1923. Alexandran nuorempi sisko, Marie oli naimisissa suuriruhtinas Georgi Mihailovitš Romanovin kanssa.

Hänet vihittiin suuriruhtinas Pavel Aleksandrovitš Romanovin kesäkuussa 1889, joka oli Venäjän keisari Aleksanteri II:n nuorin poika ja keisari Aleksanteri III:n nuorin veli.

Aleksandra ja Pavel saivat kaksi lasta:

Suuriruhtinatar Aleksandra Georgijevna kuoli 21-vuotiaana Moskovassa 24. syyskuuta 1891, kuusi päivää sen jälkeen, kun oli synnyttänyt poikansa, joka syntyi Aleksandran ollessa seitsemännellä kuulla raskaana. Hänen aviomiehensä meni myöhemmin naimisiin rakastajattarensa, Olga Valerianovna Palein kanssa.