Alex Hintze

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alex tai Alexander Hintze (12. syyskuuta 1846 Viipuri21. syyskuuta 1924 Heinola) oli suomalainen toimittaja ja urheilun vaikuttajahenkilö.

Hitze on tunnettu Sporten: tidning för manligt idrott -lehden päätoimittajan työstään. Sporten oli ensimmäinen suomalainen urheilulehti. Hintze vaikutti muutenkin laajasti ja monipuolisesti urheiluun, muun muassa perustamalla useita urheiluseuroja.[1] Ensimmäisen niistä, hiihtoseuran, hän perusti jo koululaisena Helsingissä.

Koulunkäynnin jälkeen Hintze matkusteli ja opiskeli kieliä ja perehtyi urheilun yhteydessä myös kalastukseen, metsästykseen ja ammuntaan: vuonna 1869 hän oli yksi Helsingin Ampujayhdistyksen perustajista. Vuonna 1875 Hintze siirtyi opettajaksi Kuopioon ja jo samana vuonna siellä pidettiin hänen järjestämänsä soutukilpailut.

Hintze palasi kuitenkin takaisin Helsinkiin ja alkoi toimittaa vuodesta 1881 Sporten-lehteä, aluksi taiteilija Frans Mexmontan kanssa, mutta jo vuoden kuluttua yksinään. Hän toimitti lehteä vuoteen 1893 saakka. Hänen perustamansa Sportklubben i Helsingfors -seura järjesti Helsingin ensimmäiset hiihtokilpailut. Luovuttuaan Sporten-lehdestä Hintze siirtyi Tidskrift för jägare och fiskare -lehden toimittajaksi.

Hintze oli toimelias ja teräväkielinenkin henkilö, joka ehti aloittaa ja vaihtaa tehtäviä monta kertaa mutta puolusti silti aina todellisia aatteellisia urheiluintressejä, kuten hän itse asian ilmaisi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Klinge, Matti (päätoim.): Suomen kansallisbiografia 3 (Forsblom - Hirn), s. 831–832. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2004. ISBN 978-951-746-444-4. (kirjoittanut Kenth Sjöblom)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alex Hintze. Finskt idrottsblad: officiellt organ för Helsingfors gymnastikklubb, 1.10.1906, nro 10, s. 3–4. Kansalliskirjasto Viitattu 7.7.2015.