Aleksandr Raskatov

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aleksandr Mihailovitš Raskatov (Алекса́ндр Миха́йлович Раска́тов; s. 9. maaliskuuta 1953) on venäläinen säveltäjä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksandr Raskatov oli johtava toimittaja Krokodil-lehdessä ja opiskeli sävellystä Albert Lemanin ja Tihon Hrennikovin oppilaan Moskovan konservatoriossa. Raskatov oli jäsen Neuvostoliiton säveltäjien unionissa. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen hän on kuulunut Venäjän säveltäjien unioniin. 1990-luvun alussa hän muutti Saksaan ja vuonna 2004 Ranskaan.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raskatovin musiikki on saanut vaikutteita muun muassa Modest Mussorgskilta ja Anton Weberniltä. Monet hänen töistään perustuvat venäläisten runoilijoiden kuten Aleksandr Blokin tai Joseph Brodskyn teksteihin. Hänen alttoviulukonserttonsa 'Path-Put-Chemin-Weg' oli tilaustyö Juri Bašmetin ja Valeri Gergijevin 50-vuotissyntymäpäiville ja ensiesitettiin Le Chatelet'ssä tammikuussa 2003. Dokumenttifilmi esityksestä esitettiin Hollannin kansallisella TV-kanavalla (NTR).

Irina Schnittke, säveltäjä Alfred Schnittken leski antoi Raskatoville luottotehtävän rekonstruoida Schnittken yhdeksäs sinfonia, joka valmistui vuonna 2007.

Vuonna 201 hänen oopperansa ”Koiran sydän” ensiesitettiin Hollannin kansallisoopperan toimesta Amsterdamissa yhteistyössä Englannin kansallisoopperan kanssa, missä se esitettiin lokakuussa 2010. Simon McBurneyn tuotanto esitettiin myös Milanon La Scalassa vuonna 2013 Opéra National de Lyon'issa vuonna 2014.[1]

Eräs hänen viimeaikaisista teoksistaan 'A White Nights Dream' ensiesitettiin Royal Festival Hallissa Lontoossa syyskuussa 2011. Tämä johti toiseen tilausteokseen ”Green Mass”, joka ensiesitettiin niin ikään Vladimir Jurowskin johtaman Lontoon filharmonisen orkesterin ja Cambridgen Clare Collgen kuoron esittämänä vuonna 2016.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raskatov performances on Operabase. Accessed 18 December 2014.