Krokodil

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pilalehteä. Eläimestä katso krokotiili, huumausaineesta katso desomorfiini.
Krokodilin kansilehti vuodelta 1965.

Krokodil (ven. Крокодил, 'krokotiili') oli neuvostoliittolainen pilalehti.[1] Se perustettiin 1922. Siihen aikaan Neuvostoliitossa ilmestyi runsaasti pilalehtiä,[1] kuten Zanoza ja Prožektor, mutta lähes kaikki ovat lakanneet ilmestymästä.

Vaikka poliittinen satiiri oli lähes koko neuvostoajan vaarallista,[2] Krokodililla oli huomattavan paljon vapautta herjata poliitikkoja ja politiikkaa.[3] Tyypillisiä turvallisia satiirin kohteita neuvostoaikana olivat virkamiesten saamattomuus ja mielikuvituksen puute ja työläisten harrastama työpaikkajuopottelu. Krokodil pilkkasi myös sellaisia kapitalistisia maita ja hyökkäsi poliittisia, etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä kohtaan, joiden väitettiin vastustavan neuvostojärjestelmää. Vastaavia lehtiä ilmestyi myös muissa neuvostotasavalloissa ja Itä-Euroopan sosialistisissa valtioissa.

Lehteä avustivat monet huomattavat henkilöt, kuten Vladimir Majakovski, Kukriniksi ja Juli Ganf. Dmitri Šostakovitš tunnettiin satiirikkona, ja hän sävelsi 5 romanssia Krokodilin teksteihin (op. 121, 1965), joka on satiiri neuvostosatiirista.

Neuvostoliiton hajottua lehti lakkasi ilmestymästä mutta alkoi ilmestyä taas 2005. Sen toimitus on Moskovassa, ja nelihenkistä toimitusta johtaa päätoimittaja Sergei Mostovštšikov. Viikoittain ilmestyvä lehti painetaan edelleen neuvostotyyliselle paperille.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Petersburgcity.com, (Pietarin kaupungin kulttuuriuutisia) Viitattu 25.10.2008. (englanniksi)
  2. Ben Lewis: Hammer&tickle Prospect Magazine. 2006. Viitattu 25.10.2008. (englanniksi)
  3. Neuvostoajan sarjakuvia, joista useimmat peräisin Krokodilista

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]