Aleksandr Aleksandrov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksandr Vasiljevitš Aleksandrov
Aleksandr Vasiljevitš Aleksandrov
Aleksandr Vasiljevitš Aleksandrov
Henkilötiedot
Syntynyt13. huhtikuuta 1883
Plahino, Mihajlovskin piirikunta, Ryazanin maakunta, Ryazanin alue, Venäjän keisarikunta
Kuollut8. heinäkuuta 1946 (63 vuotta)
Berliini, Saksa
Kansalaisuus Neuvostoliittolainen
Ammatti Sotilas, Kuoronjohtaja, Säveltäjä, Musiikin professori
Muut tiedot
Aktiivisena 1918–1946
Merkittävät teoksetNeuvostoliiton hymnin säveltäjä

Aleksandr Vasiljevitš Aleksandrov (ven. Алекса́ндр Васи́льевич Алекса́ндров; 13. huhtikuuta (J: 1. huhtikuuta) 1883 Plahino8. heinäkuuta 1946 Berliini) oli neuvostoliittolainen sotilas ja säveltäjä.

Vuonna 1909 Aleksandrov aloitti opinnot Moskovan konservatoriossa, mistä hän valmistui vuonna 1918. Myöhemmin hän toimi konservatoriossa opettajana ja myöhemmin Puna-armeijan kuoron johtajana. Puna-armeijan kuoron kanssa hän kiersi ympäri Neuvostoliittoa.

Aleksandrov pääsi Stalinin suosioon ja sävelsi tämän henkilökohtaisesta määräyksestä toisen maailmansodan aikana useita isänmaallisia marsseja. Hän sävelsi Stalinin kehotuksesta Neuvostoliitolle myös uuden kansallishymnin, Neuvostoliiton hymnin, johon sanat laati lastenkirjailija Sergei Mihalkov.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksandr Vasiljevitš Aleksandrov, joka tunnetaan nimellä Sasha, syntyi 13. huhtikuuta Plahinossa. Poikana hänen laulunsa oli niin vaikuttava, että hän matkusti Pietariin tullakseen kuoropojaksi Kazanin katedraalissa. Hän opiskeli sävellystä Pietarissa ja Moskovassa, jossa hänesta lopulta tuli musiikin professori vuonna 1918 ja kuoronjohtaja Kristus Vapahtajan katedraalissa Moskovassa. Hän oli kuoronjohtajana vuosina 1918-1922.

Alexandrov perusti Puna-armeijan kuoro ja orkesterin ja hän oli useita vuosia sen johtajana. Hänen kuoronsa esiintyi menestyksekkäästi Pariisissa vuonna 1937 pidetyssä konsertissa, ja vuonna 1942 Stalin antoi hänelle ja sanoittajalle Sergei Mikhalkoville tehtäväkseen kirjoittaa uuden kansallislaulun Neuvostoliitolle. Kansallislaulu hyväksyttiin virallisesti 1. tammikuuta 1944. Se oli erittäin suosittu ja sitä käytettiin vuoteen 1991 jolloin Neuvostoliitto hajosi. Siitä tuli myöhemmin vuonna 2000 Venäjän kansallislaulu johon Mikhalkov kirjoitti uudet sanat.

Hän myös sävelsi kuuluisan kappaleen Svjaštšennaja voina josta tuli Neuvostoliiton ja Venäjän virallinen marssi.

Hän kuoli 8. heinäkuuta 1946 ollessaan kiertueella Berliinissä; jotkut lähteet sanovat, että hän oli palaamasta Saksasta.[2]lähde?

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aleksandr Aleksandrov.
  1. Борис Александрович Александров (1905-1994) ensemble-aleksandrova.ru. 17.9.2017. Viitattu (venäjäksi).
  2. The exact place of his death is still in dispute and apparently controversial.