Alcee Hastings

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alcee Hastings
Alcee Hastings

Alcee L. Hastings (s. 5. syyskuuta 1936 Altamore Springs, Florida)[1] on Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen jäsen, joka kuuluu demokraattiseen puolueeseen ja joka on valittu vaalipiiristä numero 23, johon kuuluu osia Browardista, Palm Beach, Hendry, Martin ja St. Lucie kunnista. Hastings on valmistunut Fisk Universitystä ja hän on suorittanut oikeustieteellisen tutkinnon Florida A&M University:ssä Floridan Tallahasseessä.

Hastings on asianajaja, kansalaisoikeusaktivisti ja tuomari. Hänen lempinimensä on "tuomari". Presidentti Jimmy Carter nimitti hänet liittovaltion tuomariksi Floridaan 1979, missä tehtävässä hän palveli kymmenen vuoden ajan. Hän oli ensimmäinen afroamerikkalainen vastaavassa tehtävässä Floridan osavaltiossa. Yhdysvaltain senaatti erotti hänet 20. lokakuuta 1989 liittyen FBI:n mafiatutkintaan. Alcee Hastingsistä tuli Yhdysvaltain historian kuudes liittovaltion tuomari, joka erotettiin virastaan Yhdysvaltain senaatin päätöksellä.

Hänet valittiin edustajainhuoneeseen ensimmäistä kertaa 1992.

Ihmisoikeudet ja vaalitarkkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hastings on yksi demokraattien neljästä U.S. Helsinki-komission jäsenestä. Hän edustaa Yhdysvaltain kongressia myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamenttivaltuuskunnassa varapuheenjohtajana.

Hän osallistui 19. maaliskuuta 2006 Valko-Venäjän presidentinvaalin valvomiseen.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen on kilpaillut Alcee Hastingsin kanssa Euroopan unionin turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamenttivaltuuskunnan puheenjohtajuudesta. Kiljunen valittiin varapuheenjohtajaksi kaudeksi 2001-2004 kuudesta ehdokkaasta 123 äänellä. Alcee Hastings sai 134 ääntä ja turkkilainen Ahmet Tan 87 ääntä. Kaikki kolme valittiin varapuheenjohtajiksi. Varapuheenjohtajia on yhdeksän, joista vuosittain valitaan uudelleen kolme.

2004 käytiin vaali puheenjohtajuudesta, missä ehdokkaina olivat Alcee Hastings, ranskalainen senaattori Michel Voisin ja Saksan liittopäivien Gert Weisskirchen ja Kimmo Kiljunen, joka yritti tulla valituksi ilman sosialistiryhmän tukea puheenjohtajaksi. Alcee Hastings valittiin puheenjohtajaksi vuosiksi 2004–2006.

Alcee Hastings on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamentaarisen yleiskokouksen Georgian vaalitarkkailun erityiskoordinaattori, joka antoi Georgian tammikuun 2008 presidentinvaalista myönteisen lausunnon päinvastoin kuin Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston vaalitarkkailun johtaja Dieter Boden. Hastings tapasi Suomessa puhemies Sauli Niinistön. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HASTINGS, Alcee Lamar, (1936 - ) Viitattu 2.2.2017.
  2. Eduskunta:Niinistö tapasi Yhdysvaltojen kongressin Etyj-edustajan, [1] 4.1.2008, luettu 11.1.2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]