Alankomaiden terveydenhuoltouudistus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Terveydenhuoltouudistus astui Alankomaissa voimaan vuoden 2006 alusta. Uudistuksesta päätti pääministeri Jan Peter Balkenenden keskustaoikeistolainen hallitus, ja sen takana oli tarve hillitä kustannuksia huonontamatta kuitenkaan palveluiden laatua. Aiemmin Hollannin terveydenhuolto oli melko keskittynyttä julkiselle sektorille, ja julkisen sektorin sairausvakuutus maksettiin osana verotusta. Yksityiset vakuutukset olivat puolestaan hyvin kalliita. Vuoden 2006 alusta julkinen ja yksityinen sairausvakuutus yhdistettiin. Uusi vakuutus maksetaan erikseen ja on kaikille pakollinen, mutta hinnaltaan edullinen. Tutkimusten mukaan Alankomaissa terveydenhuollossa byrokratia on sen seurauksena vähentynyt ja taso parantunut huomattavasti. Talouden ja yhteiskunnan asiantuntijat ovat suositelleet mallia muun muassa Yhdysvalloille ja Suomelle.

Yleissairaanhoito on ollut Alankomaissa pitkään keskeinen osa sairaanhoitoa. Jokaiselle alankomaalaiselle on nimetty omalääkäri, joka hoitaa 95% terveysasioista. Vakuutus kattaa erikoislääkärin palvelut vain, jos yleislääkäri on tehnyt ensin lähetteen.[1]

Uudistuksen motivaationa oli kasvavien kustannusten hillitseminen ja valinnanvapauden kasvattaminen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Krottnerus et al.: Dutch Doctors and Their Patients — Effects of Health Care Reform in the Netherlands N Engl J Med. 2007. Viitattu 7.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.