Al-Kindi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al-Kindi

Yaʻqūb ibn Isḥāq al-Kindī (Alkindus, arab. يعقوب بن اسحاق الكندي‎) (n. 801873) oli islamilainen arabialainen yleisnero: filosofi, luonnontieteilijä, astrologi ja tähtitieteilijä, alkemisti, matemaatikko, musiikin teoreetikko sekä lääkäri. Hän oli ensimmäinen islamilainen peripateettinen filosofi, ja hänet tunnetaan pyrkimyksistään yhdistellä antiikin kreikkalaista filosofiaa, erityisesti aristotelismia ja uusplatonismia, islaminuskoon.

Al-Kindī tutki eri ilmiöitä järjestelmällisesti ja vältti alkemian virheellisiä oppeja. Luonnontieteissä hän tutki metallien ja kasvien fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Hän halusi muun muassa selvittää, miksi alkoholi vaikuttaa humalluttavasti. Tätä varten hän kuumensi viiniä toisiinsa yhdistetyissä astioissa. Hän havaitsi, että alkoholi höyrystyy alemmassa lämpötilassa kuin vesi. Häntä pidetään alkoholin tislaamisen keksijänä. Islamilaisessa maailmassa alettiin käyttää puhdasta alkoholia lääketieteessä sekä ehosteiden ja hajuvesien valmistuksessa. [1] A.J. Liebmann kuitenkin katsoo, että kun legendat jätetään sivuun, alkoholin tislaamista eivät keksineet arabit, vaan löytö tehtiin Etelä-Italiassa joskus 1000–1100-luvuilla.[2]

Al-Kindī havaitsi, että kirjainten esiintymistiheys vaihteli. Arabian kielessä on a- ja l-äänteitä enemmän kuin muutamissa muissa kielissä. Tätä havaintoa hän sovelsi yksinkertaisen salakirjoituksen purkamiseen ja loi siten pohjan salauskoodien tieteelliselle purkamiselle.[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ensimmäisestä filosofiasta
  • Intellektistä
  • Murheiden hälventämisestä (etiikasta)
  • Perspektiiveistä (optiikasta)
  • Tutkielma sielusta
  • Unesta ja unista (profeetallisista unista)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Else Christensen: Viisauden talo. Tieteen Kuvalehti Historia, 2011, nro 10, s. 38–41. Oslo: Bonnier. ISSN 0806-5209. (suomeksi)
  2. Liebmann, A. J.: History of Distillation, 33, 4, 166–173. Journal of Chemical Education, 1956. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Al-Kindi.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Al-Kindi