Al-Kindi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al-Kindi

Yaʻqūb ibn Isḥāq al-Kindī (Alkindus, arab. يعقوب بن اسحاق الكندي‎) (n. 801873) syntyi Kufassa, Mesopotamiassa, ja oli ensimmäinen merkittävä islamilaisen maailman filosofi. Hänellä on laaja, mutta osittain kadoksiin joutunut kirjallinen tuotanto, joka ulottui eri aloille, kuten filosofia, luonnontieteet, astrologia ja tähtitiede, alkemia, matematiikka, musiikin teoria ja lääketiede. Hän oli ensimmäinen islamilainen peripateettinen filosofi, ja tunnetaan pyrkimyksistään yhdistellä islaminuskoon antiikin kreikkalaista filosofiaa, erityisesti aristotelismia ja uusplatonismia.

Luonnontieteissä al-Kindi tutki metallien ja kasvien fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Kerrotaan, että hän halusi selvittää, miksi alkoholi vaikuttaa humalluttavasti ja tätä varten kuumensi viiniä toisiinsa yhdistetyissä astioissa. Tällöin hän olisi havainnut, että alkoholi höyrystyy alemmassa lämpötilassa kuin vesi, joten hän olisi keksinyt alkoholin tislaamisen. Islamilaisessa maailmassa alettiin sitten käyttää puhdasta alkoholia lääketieteessä sekä ehosteiden ja hajuvesien valmistuksessa. [1] A.J. Liebmann kuitenkin katsoo, että kyseessä on puhdas legenda. Alkoholin tislaamista eivät keksineet arabit, vaan löytö tehtiin Etelä-Italiassa ja vasta 1000–1100-luvuilla.[2]

Al-Kindī havaitsi, että kirjainten esiintymistiheys vaihteli. Arabian kielessä on a- ja l-äänteitä enemmän kuin muutamissa muissa kielissä. Tätä havaintoa hän sovelsi yksinkertaisen salakirjoituksen purkamiseen.[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ensimmäisestä filosofiasta
  • Intellektistä
  • Murheiden hälventämisestä (etiikasta)
  • Perspektiiveistä (optiikasta)
  • Tutkielma sielusta
  • Unesta ja unista (profeetallisista unista)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Else Christensen: Viisauden talo. Tieteen Kuvalehti Historia, 2011, nro 10, s. 38–41. Oslo: Bonnier. ISSN 0806-5209. (suomeksi)
  2. Liebmann, A. J.: History of Distillation, 33, 4, 166–173. Journal of Chemical Education, 1956. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Al-Kindi.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Al-Kindi