Aku Ankan juhlasarjat 2

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2. osa sarjasta Aku Ankan juhlasarjat
Aku Ankan juhlasarjat 2
AA Juhlasarjat 2.jpg
Julkaisuvuosi 1992
Kannen piirtäjä Carl Barks
Sivumäärä 172
Edellinen Aku Ankan juhlasarjat 1
Seuraava Aku Ankan juhlasarjat 3
Aiheesta muualla
ISBN ISBN 951-875-418-7
Luettelo Juhlasarjat -kirjoista

Aku Ankan juhlasarjat 2 on Carl Barksin tarinoita sisältävän Aku Ankan juhlasarjat -kirjasarjan vuonna 1992 ilmestynyt toinen osa.

Kirjan kansikuvana on Barksin öljymaalaus Rumble Seat Roadster vuodelta 1975. Esipuheena on Pekka Tuliaran kirjoittama Kotipihan kommelluksista suuriin seikkailuihin, joka kertoo Barksin tarinoiden kehityksestä aina alkuvaiheen kymmensivuisista pitkiin seikkailuihin asti. Kirjassa on edeltäjänsä tapaan 172 sivua.

Tarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun ensimmäinen osa sisälsi lähinnä pelkkiä 10-sivuisia vitsisarjoja Barksin uran alkuvaiheilta, niin toinen osa on sisällöltään sekalaisempi kokoelma. Kirjassa on tarinoita 1940-, 1950- ja 1960-luvuilta. Lähes puolet tämän kirjan tarinoista ovat myös yli 10-sivuisia.

Maja meren rannalla on kymmensivuinen hupisarja, jossa Aku ostaa Reiska-Rehti-nimiseltä kiinteistöhuijarilta huokean rantamökin, josta aiheutuu monenmoista harmia.

Avantopyynnin asiantuntijassa on farssisarja, jossa Aku yrittää kaikin keinoin päihittää Tupun, Hupun ja Lupun avanto-onginnassa.

Kriisiosakkeissa Aku saa kuulla arvottomiksi luulemiensa osakkeiden olevan tuhansien markkojen arvoisia. Varkaiden pelossa Aku hankkii osakkeiden (kuten myös ankkapoikien halajaman hillopurkin) turvaksi kassakaapin. Valitettavasti Aku päätyy unohtamaan sen sarjanumeron.

Vulcanovian asukkaat on latinalaiseen Amerikkaan sijoittuva pitkä seikkailu, joka saa alkunsa Akun hankkiessa vahingossa pojille lahjaksi täysikokoisen pommikoneen. Vulcanovian pienestä vuoristotasavallasta kotoisin oleva Pablo tarjoutuu ostamaan koneen ja pyytää Akua ja poikia mukaansa lennolle kotimaahansa. Erityisen tuliperäinen maa saa ankat haluamaan kotiin, mutta Vulcanovian lain mukaan maasta saavat poistua ainoastaan ”kansallissankarit”.

Mennikäisen torjuntaa on kymmensivuinen hupisarja, jossa pääosassa ovat Tupu, Hupu ja Lupu. Pojat testaavat sarjassa Pelle Pelottoman keksimää laitetta, joka on suunniteltu paljastamaan onnettomuuksista vastuussa olevien menninkäisten aikeet.

Antiikkikaappi on yksisivuinen vitsisarja, jossa Aku testaa antiikkisen kaapin aitoutta.

Poroporvarit on kymmensivuinen joulusarja, jossa Tupu, Hupu ja Lupu saavat Hannu Hanhelta lahjaksi poron. Pojat uskovat Aku-sedän tyrmäävän ehdotuksen porosta lemmikkinä, joten pojat keksivät juonen: porosta tulee sedälle joululahja. Ankkalinnan lain mukaan joululahjat kun on pidettävä ainakin vappuun saakka.

Roope-setä rahapulassa pääosassa on Roope Ankka, jolle Pelle Peloton on rakentanut Roopelle uuden rahasäiliön maailman lujimmasta metallista ”vahviasta”. Roope kuitenkin unohtaa holvinsa sarjanumeron, jolloin he joutuvat lähtemään kuuhun saakka etsimään materiaalia, jolla säiliön saisi jälleen auki.

Saari avaruudessa on pitkä tieteisseikkailu ja kirjan tunnetuimpia tarinoita. Kyseessä on myös Barksin yksi henkilökohtaisista suosikeista. Tarinassa Roope-setä aikoo Akun ja poikien avustuksella etsiä rahoilleen varman kätköpaikan jostain kaukaiselta asteroidilta.

Vaarallinen keksintö on Roope-seikkailu, jossa Pelle Peloton on keksinyt esineitä ja asioita kutistavan koneen. Kone päätyy kuitenkin vääriin käsiin, kun Karhukopla anastaa sen tarkoituksenaan ryövätä Roopen rahasäiliö kätevän kokoisena.

Onnenlantti upoksissa sarjassa Roope-sedän onnenlantti uppoaa sitä kuljettaneen aluksen mukana. Merellä on kadonnut samoihin aikoihin useita laivoja, joten Roopen täytyy selvittää aikamoinen arvoitus saadakseen onnenlanttinsa takaisin. Tarinassa esiintyvät myös rautahaarniskaiset marsilaiset.

Sankariteko on kymmensivuinen tarina, joka sijoittuu Ankkalinnan padon rakentamisen vuosipäivään, jota juhlitaan hollantilaisiin asuihin pukeutuneina. Aku ja Hannu ovat kumpikin menossa pyytämään Iinestä mukaansa juhlaan, kun he huomaavat padossa olevan reiän.

Sisällysluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinakoodi Suomenkielinen nimi Alkukielinen nimi Suomentaja Sivuja
W WDC 51-02 Maja meren rannalla Donald's Bay Lot Markku Kivekäs 10
W WDC 66-02 Avantopyynnin asiantuntija Master Ice-Fisher Aku Ankan toimitus 10
W WDC 78-02 Kriisiosakkeet Jam Robbers Aku Ankan toimitus 10
W OS 147-02 Vulkanovian asukkaat Volcano Valley Aku Ankan toimitus 30
W DD 26-03 Menninkäisen torjuntaa Hobblin' Goblins Riku Perälä 9
W OS 199-04 Antiikkikaappi The Genuine Article Markku Kivekäs 1
W WDC 208-01 Poroporvarit The Code of Duckburg Markku Saarinen 10
W DISBP 1-03 Roope-setä rahapulassa The Forbidium Money Bin Aku Ankan toimitus 16
W US 29-01 Saari avaruudessa Island in the Sky Aku Ankan toimitus 18
W US 33-02 Vaarallinen keksintö Billions in the Hole Aku Ankan toimitus 16
W US 46-01 Onnenlantti upoksissa Lost Beneath the Sea Aku Ankan toimitus 22
W WDC 288-01 Sankariteko Hero Of The Dike Aku Ankan toimitus 10

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjainfon Harto Hännisen mukaan kokoelman tarinat eivät ole erityisen mullistavia, vain ”Sankariteossa” on jonkinlaista klassikon hehkua.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hänninen, Harto: Albumikatsaus. Sarjainfo, 3/1992, nro 74, s. 29. Helsinki: Suomen sarjakuvaseura. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 26.2.2013.