Akallabêth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akallabêth (adûnaicia, quenyaksi Atalantë, suom. Hän-joka-on-kadonnut) on yksi J. R. R. Tolkienin teoksen Silmarillionin osista, tai pikemminkin siihen liitetty itsenäinen kertomus. Akallabêth kertoo Númenorin saaresta, sen noususta ja tuhosta sekä sen asukkaista ja heidän välisistä kiistoistaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan pääpaha on Sauron, Morgothin sotapäällikkö, joka on paennut Keski-Maan pimeyksiin valaria. Morgoth on kukistettu ja valar etsivät Sauronia. Samaan aikaan Valinorin valar päättävät palkita Morgothia vastaan nousseet ihmiset tekemällä näistä Ihmisten Kuninkaita ja antamalla heille Númenorin saaren hallittavakseen. Valar kuitenkin kieltävät númenorilaisia purjehtimasta länteen, Valinoriin, sillä kuolevaiset ihmiset eivät voi elää kuolemattomilla mailla. Númenorilaiset tottelevat aluksi ja keskittyvät Keski-Maahan ja sen alhaisempiin ihmisiin. Lopulta Númenorin valta kasvaa niin suureksi, että se käy taistoon itseään Sauronia vastaan ja voittaa tämän. Sauroon viedään vangiksi Númenoriin, mutta myöhemmin hänet vapautetaan ja hänestä tulee kuningas Ar-Pharazônin neuvonantaja. Sauron saa kuninkaan hyökkäämään Valinoriin, jolloin valar pyytävät Ilúvataria apuun, ja tämä upottaa Númenorin saaren merenpohjaan ja muuttaa maailman ottaen valarin maan Amanin pois ihmisten ulottuvista.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.