Ahmet Necdet Sezer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmet Necdet Sezer
Turkin 10. presidentti
Pääministeri Bülent Ecevit
Abdullah Gül
Recep Tayyip Erdoğan
Edeltäjä Süleyman Demirel
Seuraaja Abdullah Gül
Henkilötiedot
Syntynyt13. syyskuuta 1941 (ikä 82)
Turkki Afyonkarahisar, Turkki
Puoliso Semra Sezer
Tiedot
Uskonto sunnalaisuus
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Ahmet Necdet Sezer (s. 13. syyskuuta 1941 Afyonkarahisar) on turkkilainen lakimies ja poliitikko. Hän oli Turkin tasavallan kymmenes presidentti vuosina 2000–2007.

Sezer on politiikan ulkopuolinen virkamies, joka oli vuodesta 1983 korkeimman vetoomustuomioistuimen johdossa ja korkeimman oikeuden presidentti ennen kuin parlamentti valitsi hänet presidentiksi.

Sezer on sekularisti ja käyttänyt veto-oikeuttaan estämään parlamenttia hallitsevan konservatiivis-islamistisen Oikeus- ja kehityspuolueen (AKP) lakialoitteita, joiden hän näki olevan Turkin sekulaarin perustuslain vastaisia.

Vuonna 2003 Sezer kieltäytyi päästämästä yhdysvaltalaisia joukkoja maahan Irakiin hyökkäystä varten ilman YK:n päätöslauselmaa, joka sallisi voimankäytön Irakia vastaan[1]. Tämän nähtiin heikentävän Turkin ja Yhdysvaltain suhteita.

Sezerin virkakauden lähestyessä loppuaan parlamentissa enemmistöä pitävä AKP asetti ehdokkaaksi ulkoministeri Abdullah Gülin, jonka ehdokkuudesta tuli kiistanalainen. Oppositio marssi ulos istuntosalista ja Gülia vastaan järjestettiin jopa miljoonan hengen mielenosoitus. Opposition poissaolon vuoksi korkein oikeus tuomitsi presidentin valinnan ensimmäisen kierroksen lainvastaiseksi. Poliittisen kriisin vuoksi parlamentti hajotettiin ja järjestettiin uudet vaalit. Parlamentti yritti myös perustuslainmuutoksella muuttaa presidentin suoralla kansanvaalilla valittavaksi, mutta Sezer käytti veto-oikeuttaan estämään lainmuutoksen.[2] Gül valittiin Sezerin seuraajaksi 28. elokuuta 2007.

  1. Turkey ups stakes on US troops BBC. Viitattu 15.05.2007.
  2. Turkin presidentti esti perustuslain muutoksen YLE. Viitattu 25.05.2007.
Edeltäjä:
Süleyman Demirel
Turkin presidentti
2000−2007
Seuraaja:
Abdullah Gül
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.