Agesilaos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agesilaos ja Farnabazos.

Agesilaos II (m.kreik. Ἀγησίλαος, Agēsilaos, lat. Agesilaus) oli Spartan kuningas noin vuosina 400360 eaa.

Agesilaoksen isä oli kuningas Arkhidamos II ja Agis II oli hänen velipuolensa. Agesilaos seurasi Agista noin vuonna 400 eaa. Agiksen poikaa Leotykhidasta ei hyväksytty kuninkaaksi koska epäiltiin että hänen isänsä oli todellisuudessa ateenalainen Alkibiades.

Agesilaos soti Persiaa vastaan 397–394 eaa. Spartan hegemoniaan tyytymättömät Kreikan valtiot aloittivat niin sanotun Korintin sodan, mutta Agesilaos voitti nämä Koroneian taistelussa Boiotiassa vuonna 394 eaa. Theba kuitenkin jatkoi vastarintaa.

Agesilaoksen sisar oli Kyniska, joka on ensimmäinen Olympian kisojen voittajaksi merkitty nainen.[1] Voitot ajoittuvat Agesilaoksen valtakaudelle. Joidenkin tutkijoiden mukaan Kyniska saattoi osallistua kisoihin veljensä päämäärien ajamiseksi.[2]

Ksenofon kirjoitti Agesilaokselle ylistyspuheen nimeltä Agesilaos. Agesilaoksen elämäkerta on osana Plutarkhoksen Kuuluisien miesten elämäkertoja sekä Cornelius Nepoksen teosta Kuuluisia miehiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pomeroy, Sarah B.: Spartan Women, s. 21–23. Oxford University Press, 2002. ISBN 0195130677. Teoksen verkkoversio.
  2. Kyle, Donald G.: Sport and Spectacle in the Ancient World, s. 184–185. 2. painos. Ancient Cultures, nide 5.. John Wiley & Sons, 2014. ISBN 1118613805. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Agis II
Spartan kuningas
 
Seuraaja:
Arkhidamos III
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.