Afrikkalainen renessanssi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Afrikkalainen renessanssi
nimi Afrikkalainen renessanssi
toinen nimi Le Monument de la Renaissance africaine
tekijä Pierre Goudiaby
valmistumisvuosi 2010
taiteenlaji patsas
korkeus 49 m
sijainti Dakar, Senegal
koordinaatit 14°43'19.54"N, 17°29'41.93"W

Afrikkalainen renessanssi (ransk. Monument de la Renaissance africaine) on 49 metriä[1] korkea pronssiin valettu muistomerkki Dakarissa Senegalissa. Vertailun vuoksi New Yorkin vapaudenpatsas jalustaa huomioimatta on 46 metriä korkea.[2] Monumentin rakennustyöt aloitettiin vuonna 2006. Patsas paljastettiin Ranskan siirtomaavallasta vapautumisen 50-vuotisjuhlapäivänä 3. huhtikuuta 2010. Patsaan hinnaksi tuli kaikkiaan 27 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.[3]

Patsaan rakennustöistä vastasivat pohjoiskorealaiset rakentajat. Muistomerkin rakentaminen köyhyydestä kärsivässä maassa on herättänyt arvostelua paikallisessa ja länsimaisessa lehdistössä. Patsaan veistosten symboliikkaa on myös kritisoitu korostuneen länsimaisena. Tätä arvostelua ovat esittäneet lähinnä muslimit, joita senegalilaisista on yli 94 prosenttia. Patsaan kuvakieli on Neuvostoliitosta alkunsa saaneen sosialistisen realismin kaltainen. Patsaan on nähty edustavan Afrikan huonoa hallintopolitiikkaa.[4] Patsaan on suunnitellut senegalilainen arkkitehti Pierre Goudiaby.

Senegalin presidentti Abdoulaye Wade toivoo muistomerkistä turistinähtävyyttä ja rahasampoa. New Yorkin vapaudenpatsas ja Pariisin Eiffel-torni antavat perustan tälle tavoitteelle. Presidentti Wade on vaatinut itselleen 35 prosenttia patsaan matkailutuloista. Vaatimus on nostanut kysymyksen virassa istuvan presidentin tekijänoikeuksista hallintonsa päätöksiin ja suunnitelmiin[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eronen, Eeva: Myytävänä: Pompöösejä patsaita Pohjois-Koreasta. Helsingin Sanomat, 2.12.2011, s. B5.