Aelius Aristides

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aelius Aristideen patsas 200-luvulta Vatikaanin museossa.

Publius Aelius Aristides (m.kreik. Ἀίλιος Ἀριστείδης, Ailios Aristeidēs; 117181) oli kreikkalais-roomalainen reettori, jota pidetään toisen sofistiikan keskeisimpänä edustajana. [1]

Aelius Aristides osoitti puhujankykynsä jo nuorena, ja omisti itsensä retoriikan opiskelulle. Retoriikka oli hänelle kaikkein korkein ammatti. Sen ohella hän harrasti runoutta. Hänen opettajiaan olivat Herodes Atticus, jota hän kuunteli Ateenassa, sekä Aristokles Pergamonlainen, Polemon Laodikeialainen ja grammaatikko Aleksandros Kottyaionlainen.

Aristideelta on säilynyt 55 puhetta ja kaksi tutkielmaa retorisista aiheista. Puheisiin kuuluu mm. eri jumaluuksien ja kaupunkien ylistyspuheita. Pyhät kertomukset (Hieroi logoi) on Aristideen kirjoittama omaelämäkerrallinen teos, joka kertoo erityisesti tekijänsä sairauden ja parantumisten vaiheista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 295. Osa I. Boston: Little, Brown and Company, 1859. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. Kosonen, Päivi: Isokrateesta Augustinukseen, s. 99-103. Johdatus antiikin omaelämäkerralliseen kirjallisuuteen. Jyväskylä: Atena, 2007. ISBN 978-951-796-474-6.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.