Joulukalenteri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Adventtikalenteri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee esinettä. Televisio-ohjelmien lajityyppiä käsitellään artikkelissa Joulukalenteri (televisio-ohjelma) ja musiikkialbumia artikkelissa Joulukalenteri (Niskavuoren Aarnet).
Joulukalenteri, jossa on pieni lahja jokaiselle päivälle.

Joulukalenteri eli adventtikalenteri on adventin aikaan eli joulun odotukseen liittyvä esine, jonka avulla lasketaan päiviä jouluun. Joulukalenteri on usein koriste-esinekenen mukaan?, ja siihen kuuluu usein päivittäinen yllätys esimerkiksi pahvisen kalenterin kuvan täydentymisenselvennä tai pienen lahjan muodossa.

Joulukalenterissa on 24 luukkua tai taskua, joita avataan yksi kerrallaan joka päivä joulukuun 1. päivästä jouluaattoon. Joulukalenterin variaatio adventtikalenteri alkaa yleensä ensimmäisestä adventtisunnuntaista, joten joinakin vuosina ensimmäiset luukut ovat jo marraskuun puolella. Aikaisintaan ensimmäinen adventti on 27. marraskuuta, joten sellaisina vuosina luukkuja on 28.

Joulukalenteri on usein pahvinen kuva, jossa on jokaista päivää kohden avattava luukku, jonka takaa löytyy pieni kuva, ja usein myös esimerkiksi makeinen tai pieni lelu. Kaupallisia versioita kalenterista on lukemattomia. Ensimmäiset suklaakalenterit tulivat Saksassa markkinoille vuonna 1958.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen painetun adventtikalenterin toi markkinoille saksalainen Gerhard Lang -yhtiö vuonna 1904.[1]

Adventtikalenterin toivat Suomeen partiolaiset, jotka edelleen myyvät kalentereita toimintansa rahoittamiseksi.[2] Tessi Fazer näki Ruotsissa kalenterin ja ehdotti, että Partiotytöt teettäisivät oman kalenterin. Ensimmäisen kalenterin suunnitteli Ulla von Wendt ja se ilmestyi vuonna 1947. Ensimmäisinä vuosina kalenteri meni huonosti kaupaksi, koska sen ideaa ei ymmärretty. Vuonna 1949 kauppa sujui jo hyvin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://german.about.com/library/definitions/bldef_cmas0301.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Partiolaisten adventtikalenteri Partiolaiset
  3. Joulukalenteri suomalainenjoulu.fi. Viitattu 21.12.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Joulukalenteri.