Acela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Acelan moottorivaunu Old Saybrookissa vuonna 2011

Acela (ennen Acela Express) on Yhdysvaltain kansallisen rautatieyhtiön Amtrakin kallistuvakorinen suurnopeusjuna. Se liikennöi Bostonin, New Yorkin ja Washington DC:n välillä. Juna kulkee asemien välillä 120–240 kilometriä tunnissa riippuen radan sallimasta suurimmasta nopeudesta.

Lokakuussa 1994 Amtrak järjesti tarjouskilpailun kalustovalmistajille, jotka pystyisivät valmistamaan suurnopeusjunan, jonka huippunopeus olisi 150 mailia (241 kilometriä) tunnissa. Bombardierin ja Alstomin yhteinen hakemus valittiin maaliskuussa 1996. Liikennöinnin piti alkaa loppuvuodesta 1999, mutta koska junat olivat 10 senttimetriä liian leveitä, päästiin liikenne aloittamaan vasta joulukuussa 2000.

Acela-junien matka-aika Bostonin ja New Yorkin välillä on kolme ja puoli tuntia, New Yorkin ja Washingtonin välillä kaksi ja puoli tuntia. Pelissä Microsoft Train Simulator ajetaan Acela Express -junaa rataosuudella Northeast Corridor.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.