Abu al-Hasan ibn al-Haitham

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opticae thesauruksen latinankielisen käännöksen nimiölehden kuparikaiverrus esittää Arkhimedesta sytyttämässä parabolisilla peileillä roomalaisia sotalaivoja tuleen Syrakusan satamassa

Abū ‘Alī al-Haṣan ibn al-Haṣan ibn al-Haitham (arab. أبو علي الحسن بن الحسن بن الهيث‎, latinasoitu: Alhacen tai (vanhentunut ilmaisu) Alhazen), (965 Basra, Irak1040 Kairo, Egypti[1]) oli irakilainen, islamilainen matemaatikko, astronomi ja fyysikko, jolla oli merkittävä panos optiikan perusteiden tutkimukseen ja tieteellisten kokeiden käyttöön. Häntä kutsutaan joskus myös nimellä al-Basri (arab. البصري‎) syntymäkaupunkinsa Basran mukaan. Keskiajalla häntä kutsuttiin pelkästään nimellä "Fyysikko."[2] Häntä pidetään optiikan isänä hänen linssejä, peilejä, valon heijastumista ja taittumista koskevien kirjoitustensa ja kokeidensa vuoksi. Hän osoitti valon kulkevan suoraviivaisesti.[2] Hän tutki myös silmän rakennetta ja otti käyttöön nimitykset sarveiskalvo (lat. cornea) ja verkkokalvo (lat. retina) [3].

Optiikan tutkija ja tiedemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen 1100-luvulla latinaksi käännetty teos Kitab al-Manazir (lat. Optiikasta) oli innoituksen lähde muun muassa Johannes Keplerille ja Galileo Galileille.[2] Hänen lukuisista töistään huomattavin on 1270 latinaksi käännetty ja 1572 painettu Opticae thesaurus. Hän esitti, että näköhavainto syntyy, kun valonsäteet heijastuvat kohteesta silmiin. Hän myös kehitti ensimmäisen tieteellisen menetelmän ja korosti kokeilua havainnon todistamiseksi oikeaksi.[2] Hän oli havaintopsykologian pioneeri ja ensimmäinen tiedemies joka osoitti, että näkeminen tapahtuu aivoissa eikä silmissä. Hän osoitti, että henkilökohtainen kokemus vaikuttaa siihen mitä ihmiset näkevät ja kuinka he näkevät. Hän selitti yksityiskohtaisesti myös näkövirheiden syntymisen. Hän kuvaa, kuinka pienen lapsen on vaikeampi selittää näkemänsä sillä hänellä on vähemmän kokemusta kuin aikuisella. Pienelle lapselle ei ole väliä, vaikka hänen äitinsä olisi aikuisten mielestä kuinka ruma tahansa. Tästä voi tehdä johtopäätöksen: Kauneus on katsojan silmässä. Kukka, joka yhden katsojan mielestä on kaunis, ei välttämättä viehätä toista.[4] Al-Haitham suoritti monia tutkimuksia ja kokeita on visuaalisista havainnoista jatkaen Ptolemaioksen tutkimuksia binocularisesta näöstä, ja kommentoi Galenoksen anatomisia töitä.[5][6]

Kuun Alhazen-kraatteri sekä 59239 asteroidi Alhazen (1999 CR2) on nimetty hänen mukaansa.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/Biographies/Al-Haytham.html
  2. a b c d Tieteen kuvalehti Historia 11/2014, s.77
  3. http://www.isesco.org.ma/pub/Eng/Architects/P21.htm
  4. Bradley Steffens (2006). Ibn al-Haytham: First Scientist, Chapter 5. Morgan Reynolds Publishing. ISBN 1599350246.
  5. Howard, I (1996). "Alhazen's neglected discoveries of visual phenomena". Perception 25: 1203–1217. doi:10.1068/p251203. 
  6. Omar Khaleefa (1999). "Who Is the Founder of Psychophysics and Experimental Psychology?". American Journal of Islamic Social Sciences 16 (2). 
  7. Online Video Guide
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.