Abu Muslim Khorasani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abu Muslim rankaisee miestä valheiden kertomisesta. Persialainen miniatyyrimaalaus 1200-luvulta.

Abu Muslim Abd al-Rahman ibn Muslim al-Khorasani, usein pelkästään Abu Muslim (pers. ‏ ابو مسلم خراسانى‎; n. 700 Balkh, Khorasan755 Al Madain, nyk. Irak) oli islamilaisen tarinaperinteen mukaan abbasidikenraali, joka johti Abbasidien vallankumousta Umaijadien dynastiaa vastaan. Tiedot Abu Muslimista perustuvat myöhempään islamiseen historiankirjoitukseen sekä arkeologiseen aineistoon.

Islamin tarinaperinne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islamilainen kertomusperinne sisältää runsaasti tietoa Abu Muslimista, mutta tiedot eivät perustu aikalaislähteisiin vaan suulliseen tarinaperinteeseen, jota kirjattiin muistiin paljon myöhemmin. Yksityiskohtaisimman kertomuksen esittää at-Tabari 900-luvun alussa historiateoksensa 27. osassa.[1] Kertomuksia ei voi pitää historiallisesti luotettavina niiden myöhäisyyden takia.

Näiden tarinoiden mukaan Abu Muslim syntyi nykyisen Afganistanin alueella olleessa Balkhin kaupungissa. Hän kasvoi Irakin Kufassa. Tavattuaan abbasidien imaamin Ibrahim ibn Muhammadin Mekassa hänestä tuli abbasidien kannattaja.

Kun umaijadikalifi Hisham ibn Abd al-Malik kuoli Damaskoksessa vuonna 743, abbasidit lähettivät Abu Muslimin Khorasaniin. Hänen johdollaan alkoi kansannousu Id al-Fitrin päivänä eli 15. kesäkuuta 747. Abu Muslim valtasi Khorasanin keskuksen Mervin, minkä jälkeen hänestä tuli koko laajan Khorasanin alueen kuvernööri. Hän joutui heti kukistamaan talonpoikaiskapinan Bihafaridissa.

Kun abbasidijohtaja Abu al-Abbas oli julistanut itsensä kalifiksi 748, Abu Muslim nimitettiin vuonna 750 abbasidiarmeijan päälliköksi. Hänen johdollaan abbasidien armeija voitti umaijadit Zabin taistelussa. Samana vuonna hänen joukkonsa valtasivat umaijadikalifaatin pääkaupungin Damaskoksen. Viimeinen umaijadikalifi Merwan II:n salamurhattiin Egyptissä. Abbasidien dynastia oli syntynyt, ja Abu Muslim oli ollut keskeinen henkilö vallankumouksessa.

Tarinoiden mukaan al-Abbas kutsui Abu Muslimin Irakiin ja määräsi hänen saattueensa enimmäismääräksi 500 miestä. Kalifin veli Abu al-Mansur houkutteli Abu al-Abbasia tappamaan Abu Muslimin, joka puolestaan suhtautui al-Mansuriin halveksuen. Kun kalifi Abu al-Abbas kuoli 754, hänen veljensä Abu al-Mansur nousi seuraajaksi. Kun tuoreen kalifin setä Abdullah ibn Ali nosti oman kapinansa, Abu Muslim sai tehtäväksi tukahduttaa sen. Hän luovutti al-Mansurille vangitsemansa Abdullah ibn Alin, joka teloitettiin.

Al-Mansur lähetti apulaisensa arvioimaan sotasaaliin suuruutta. Tästä Abu Muslim ei pitänyt, kuten ei siitäkään, että al-Mansur nimitti hänet toisarvoiseen tehtävään Syyrian ja Egyptin kuvernööriksi vastoin luvattua Khorasanin kuvernöörin virkaa. Abu Muslimin ja al-Mansurin välinen kirjeenvaihto muuttui vihamieliseksi. Abu Muslim uskoi, että hänet murhattaisiin, jos hän vierailisi kalifin luona. Silti hän hyväksyi al-Mansurin kutsun neuvotteluun.

Vuonna 755 Abu Muslim matkusti Al Madainiin, Irakiin. Kalifi esitti hänelle tulleita valituksia Abu Muslimista, joka puolestaan muistutti kalifia tekemistään palveluksistaan vallankumouksessa. Kesken kokouksen al-Mansur antoi merkin vartijoille, jotka surmasivat Abu Muslimin. Hänen ruumiinsa heitettiin Tigrisiin ja hänen komentajansa lahjottiin hiljaisiksi. Uutinen kuitenkin levisi. Abu Muslimin murhaan suhtautuivat vihamielisimmin häntä tukeneet Khorasanin asukkaat. Seurauksena oli useita kapinoita ja monet kapinajohtajista väittivät Abu Muslimin elävän.

Historiatieteen näkökulma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abbasidien hopeadirhami, jossa on sanaf Abu Muslim. Lyöty Mervissä vuonna 749 tai 750. David Collection, Kööpenhamina.

Tarinoiden värikkyydestä ja yksityiskohtaisuudesta huolimatta Abu Muslimin historiallisuutta ei ole kyetty vahvistamaan. On mahdollista, että hänen hahmonsa kehittyi vanhojen kolikkotekstien pohjalta 800-luvulla.[2] Sanat "Abu Muslim" on löydetty muutamasta kolikosta. Vuonna 752 lyödyssä kuparikolikossa on teksti "Abu Muslim amir al-Muhammadun". Teksti tarkoittaa "Muslimien isä ja Muhammedin seuraajien komentaja".[2] Numismaatikko Volker Poppin mukaan ei ole selvää, että Abu Muslim tarkoittaa kolikoissa henkilöä. Se voisi tarkoittaa myös johtajaa yleensä. Seuraavana vuonna lyödystä kolikossa on teksti "Abd al-Rahman bn Muslim", joka sananmukaisesti merkitsee: "Armollisen orja, muslimin jälkeläinen.[2] Kyseessä voivat olla kunnianimet, joilla on tuntematon uskonnollinen sanoma.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. at-Tabari: The History of al-Tabari Vol. 27: The ‘Abbasid Revolution A.D. 743-750/A.H. 126-132 (kääntänyt englanniksi John Alden Williams). State University of New York Press, 1985. Teoksen verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b c d Popp, V.: From Ugarit to Samarra. An archeological journey on the trial of Ernst Herzfeld. Teoksessa: K-H. Ohlig (toim.) Early Islam. A critical reconstruction based on contemporary sources. (s. 14-175), s. 126. Prometheus, 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.