Aavikkopöllö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aavikkopöllö
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Viirupöllöt Strix
Laji: butleri
Kaksiosainen nimi

Strix butleri
Allan Octavian Hume, 1878

Katso myös

  Aavikkopöllö Wikispeciesissä
  Aavikkopöllö Commonsissa

Aavikkopöllö (Strix butleri) on keskikokoinen aavikoilla elävä pöllö. Lajin nimesi Allan Octavian Hume Edward Arthur Butlerin kunniaksi 1878.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 37–38 cm, siipien kärkiväli 95–98 cm ja paino 200–230 g. Kooltaan se on pienen lehtopöllön luokkaa. Muistuttaa suuresti lehtopöllöä, jonka lähisukulainen se on. Naama on vaaleampi ja silmän iiris on kellanoranssi, kun se lehtopöllöllä on musta. Sukupuolet ovat samannäköisiä. Höyhenpuku on samanvärinen kautta vuoden. Soidinhuuto muistuttaa turkinkyyhkyn huhuilua.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aavikkopöllö elää Arabian niemimaalla, Israelissa, Siinain niemimaalla, Koillis-Egyptissä ja mahdollisesti Syyriassa. Esiintyminen on hyvin laikuttaista. Lajin kanta on elinvoimainen. Se on paikkalintu ainakin Israelissa ja Saudi-Arabiassa.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä lajin tapaa puuttomilla, kivisillä aavikoilla ja vuorenrinteillä. Viihtyy myös palmukeitailla ja sadevesialtaiden luona.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesiminen tunnetaan huonosti. Pesä on löydetty vanhasta vesisäiliöstä. Kerran on todettu pesässä 5 munaa, joita haudottiin 35 päivää. Poikaset ovat lentokykyisiä noin 5 viikon ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkunisäkkäät, linnut, matelijat ja niveljalkaiset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1985: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. Vol. IV. – Oxford University Press. Hong Kong. ISBN 0-19-857505-X

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Strix butleri IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.12.2021. (englanniksi)