Aasianherhiläinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aasianherhiläinen
Vespa velutina nigrithorax
Vespa velutina nigrithorax
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Pistiäiset Hymenoptera
Alalahko: Hoikkatyviset Apocrita
Osalahko: Myrkkypistiäiset Aculeata
Yläheimo: Ampiaismaiset pistiäiset Vespoidea
Heimo: Yhteiskunta-ampiaiset Vespidae
Alaheimo: Vespinae
Suku: Herhiläiset Vespa
Laji: velutina
Kaksiosainen nimi

Vespa velutina
Le Peletier, 1836

Alalajeja
  • Vespa velutina flavitarsus (Sonan, 1939)
  • Vespa velutina nigrithorax (Buysson, 1905)
Katso myös

  Aasianherhiläinen Wikispeciesissä
  Aasianherhiläinen Commonsissa

Aasianherhiläinen (Vespa velutina)[1][2] on Aasiasta peräisin oleva herhiläislaji. Laji on kooltaan hiukan eurooppalaista herhiläistä pienempi. Aasianherhiläisen voi myös tunnistaa keltaisista jaloista.[1] Aasianherhiläinen on iso tumma myrkkypistiäinen: kuningatar voi olla 30 mm, koiras 25 mm ja työläinen 20 mm pitkä.

Aasianherhiläisen alalaji V. v. nigrithorax on alkanut levitä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä myös Eurooppaan. Ensimmäiset havainnot lajista Ranskassa tehtiin vuonna 2004 ja sen on arveltu levinneen Eurooppaan kansainvälisen kaupan kuljetuksissa. Kolme vuotta myöhemmin alueella oli paikannettu jo 1 613 pesää, joista kaukaisin oli jo 300 kilometrin päässä ensimmäisestä havainnosta. Vuonna 2011 lajin oli todettu levinneen myös Espanjan Baskimaahan ja pesähavaintoja oli yli 4 000. Lajia pidetään uhkana erityisesti tarhamehiläisille, joita aasianherhiläinen käyttää ravinnokseen. Eurooppalaiset tarhamehiläiset eivät osaa puolustautua aasianherhiläisten hyökkäyksiä vastaan. Ihmistä kohtaan laji ei ole erityisen aggressiivinen, mutta sen pisto voi olla vaarallinen allergisille ihmisille. Aasianherhiläisen arvellaan leviävän edelleen Länsi-Euroopassa erityisesti Atlantin rannikoilla ja Välimeren pohjoisrannikolla.[1]

  1. a b c Kirsi Heikkinen: Tarhamurhaaja livahti Eurooppaan. Tiede-lehti, 26.9.2012, nro 6. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 28.9.2013.
  2. Oriol Junqueras Vies: Aihe: Aasianherhiläisten leviämisen muodostama uhka EU:n hunajantuotannolle (Kirjallisesti vastattava kysymys komissiolle) Oriol Junqueras Vies. 11.10.2011. Euroopan unioni. Viitattu 28.9.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]