Aarre Viinikanoja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varma Aarre Johannes Viinikanoja (9. tammikuuta 1918 Oulu27. tammikuuta 1981 Porvoo) oli suomalainen taidemaalari. Viinikanoja opiskeli Vapaassa taidekoulussa vuosina 19401941.

Hän debytoi taiteilijana Oulussa vuonna 1953.

Viinikanoja osallistui lukuisiin Suomen Taiteilijain näyttelyhin, Suomen taideakatemian 3-vuotisnäyttelyihin ja lukuisiin kansainvälisiin näyttelyihin. Hänet palkittiin lukuisilla diplomeille, mitaleilla ja kunniapalkinnolla kansainvälisissä näyttelyissä muun muassa Lontoon biennaalissa Englannissa vuonna 1971, Palme d'Or -näyttelyssä Ranskassa vuonna 1974 ja Accademia Roma -näyttelyssä Italiassa vuonna 1972.

Aarre Viinikanoja toimi aluksi taiteilijana rakennustyömiehen päivätyön ohella ja sen jälkeen kaksi vuosikymmentä vapaana taiteilijana. Päivätyönsä hän teki Porvoossa. Hänen vaimolla oli Porvoon Kukka ja Taide -niminen kukkakauppa, missä pienempiä töitä oli näytteillä ja myytävänä. Hänen isommat työt eivät tähän tilaan mahtuneet.

Usein hän lunnosteli työt Kuusamon kesämökillä ja valmisteli ne talven aikana Porvoossa. Useimmat taulut ovat abstraktia taidetta ja esittävät Lapin ja Kuusamon maisemia. Pari viimeistä vuottaan hän asui Oulussa, mutta muutti marraskuussa 1980 takaisin Porvooseen jatkaakseen työtään itse rakentamassaan talossa ja ateljeessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuvataiteilijamatrikkeli [1]

Helsingin Sanomat 31.1.1981

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.