Aarne Pietinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aarne Pietinen sotilasunivormussa vuonna 1941.

Kaarlo Urho Aarne Pietinen (16. kesäkuuta 1884 Säkkijärvi31. maaliskuuta 1946 Helsinki[1]) oli suomalainen valokuvaaja, joka oli tunnettu erityisesti mainos- ja teollisuuskuvaajana.

Pietisellä oli vuoteen 1929 saakka huonekalu- ja patjatehdas Helsingin Sörnäisissä. Kun tehdas meni konkurssiin valokuvausta harrastanut Pietinen ryhtyi ammattimaiseksi valokuvaajaksi ja hän kuvasi aluksi lehtikuvia Uudelle Suomelle. Pietisellä oli yhdessä valokuvaaja Akseli Neittamon kanssa yhteisyritys Neittamo–Pietinen Valokuva Oy vuosina 1929–1931. Vuonna 1931 hän perusti oman valokuvaamon Aarne Pietinen Oy:n nimellä Helsingin Kasarmikadulle. Valokuvaamo erikoistui mainos-, matkailu- ja teollisuuskuvaamiseen.[1] Pietisen kuvia oli muun muassa Iivari Leiviskän ja Paavo Ingervonlähde? toimittamassa teoksessa Suomi kuvina (WSOY 1939), josta on otettu useita painoksia myös kansainvälisille markkinoille.

Aarne Pietisen pojat Otso ja Matti Pietinen olivat myös tunnettuja valokuvaajia, joita yhdessä kutsuttiin Pietisen klaaniksi[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Aarne Pietinen. Suomen valokuvataiteen museo: Kuka kuvasi -tietokanta. Viitattu 28.8.2016.