AVO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo salaisesta poliisista. AVO (Advanced Vehicle Operation) on myös Fordin urheiluautoja asentanut tehdas.

AVO (Államvédelmi Osztály) oli Unkarin kommunistinen salainen poliisi, jonka johtajana toimi Péter Gábor. AVO:n toimintaa valvoi Neuvostoliitto. Unkarin sisäministeri László Rajk valvoi myös AVO:n toimintaa. Sisäministeriö oli keskeisen tärkeä tekijä, sillä se valvoi poliisia ja organisoi vaalit. Myöhemmin AVO:n päällikkö Péter Gábor tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Oikeampi lyhenne salaiselle poliisille oli ÁVO vuosina 19461948. Tämän jälkeen sen nimi vaihtui ja oli 19501956 Államvédelmi Hatóság eli ÁVH; tällä nimellä se tunnettiin myös kansannousun aikaan.

Raoul Wallenbergin näytösoikeuden järjestelyt Unkarissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarin juutalaisen yhteisön johtaja Miksa Domonkos pidätettiin ja vietiin AVO:n kuulusteluun vuonna 1953[1]. Raoul Wallenbergin katoaminen Budapestissa tammikuussa 1945[2]. Ajatus Raoul Wallenbergin juutalaisista murhaajista oli Unkarin kommunistipuolueen ja oli Stalinin osa siionisti-juutalais vastaista kampanjaa[3].

AVO Unkarin kansannousussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarin kansannousussa 23. lokakuuta 1956 ÁVH:n joukot aiheuttivat ensimmäiset kuolonuhrit heidän avatessaan tulen kiviä heitteleviä ihmisiä kohti. ÁVH:n:n poliisit muodostivat tuolloin ainoat hallituksen kannalta luotettavat aseelliset voimat. Kansannousun aikana suoritettiin myös lynkkausmurhia, joiden kohteeksi joutuivat vihatut ÁVH:n miehet. Kádárin hallituksen valkoinen kirja luettelee 22 tapausta. Magyarovarin verilöyly muistetaan suurimpana, missä ÁVH:n joukot murhasivat 85 mielenosoittajaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. István Domonkosin haastattelu (Arkistoituja kopioita – Internet Archive), Miksa Domonkos kuoli kuulusteluissa
  2. József Szekeres: Saving the Ghettos of Budapest in January 1945, Pál Szalai "the Hungarian Schindler" ISBN 963-7323-14-7, Budapest 1997, Publisher: Budapest Archives, sivu 74
  3. Kenedi János: Egy kiállítás hiányzó képei

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]