AMD Bulldozer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Bulldozer on AMD:n kehittämän suoritinarkkitehtuuri, jonka ensimmäiset suorittimet yhtiö julkaisi lokakuussa 2011.[1][2] Bulldozerin kehitystyö tehtiin puhtaalta pöydältä edellisten mallien ongelmien välttämiseksi.

Suorittimet valmistetaan 32 nanometrin valmistusprosessilla GlobalFoundriesin tehtailla, ja siinä on kahdeksan 128-bittistä ALU yksikköä.[3] Tämän päivän ohjelmille ALU-yksiköiden määrä on liian vähäinen.

Suoritin sisältää kahdeksan 128-bittistä FPU-yksikköä,[3] jotka voidaan yhdistää yhdeksi 256-bittiseksi FPU-yksiköksi. Bulldozerissa on ydinten kesken jaettu L2-välimuisti. Tämä ratkaisu on hieman vastaava kuin Intelin suorittimissa on ollut Core-arkkitehtuurista lähtien.

Bulldozerissa ei ole varsinaisia suoritinytimiä vaan moduleita, joiden toiminta on hieman vastaavaa Intelin hypersäikeistyksen kanssa.

Bulldozerissa L1 välimuisti on 32 tie joukkoassosatiivinen. Bulldozer suoritinten välimuistit suunniteltiin optimaalisiksi palvelinkäyttöön. Jaettu L1 käskyvälimuisti ei toiminut kovin hyvin. Suorittimen välimuisteille koodia syöttävä osa (prefetcher) ei toiminut optimaalisella tavalla, vaan syötti liikaa dataa välimuisteihin, jolloin sekaan mahtui myös turhaa dataa. Suorittimen yhden ytimen suorituskyky oli heikko, sillä suoritin oli kellotettu korkeille kellotaajuuksille, mikä kasvatti välimuistien viiveitä. Välimuistiongelmiin julkaistiin myöhemmin korjauksia, joilla suorittimen surityskykyä pystyttiin parantamaan muutamilla prosenteilla.[4]

Suorittimet kuluttivat paljon virtaa ja niiden suorituskyky oli vastaaviin Intelin suorittimiin nähden heikko. Bulldozerien suorituskyky oli myös merkittävästi huonompi kellolta kellolle vertailussa Intelin Sandy Bridge -suorittimiin nähden.lähde?

Bulldozerin uudempia versioita ovat AMD Excavator, AMD Steamroller ja AMD Excavator.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kurri, Sampsa: AMD:n Bulldozer-kortti pelattu, tulevaisuudessa Piledriver, Steamroller ja Excavator 14.10.2011. Muropaketti. Viitattu 25.2.2014.
  2. Kurri, Sampsa: AMD FX-8150 (Zambezi) 12.10.2011. Muropaketti. Viitattu 25.2.2014.
  3. a b Kanter, David: AMD’s Bulldozer Microarchitecture 26.8.2010. Real World Technologies. Viitattu 25.2.2014.
  4. Larabel, Michael: AMD Bulldozer Cache Aliasing Issue Fix 4.11.2011. Photronix. Viitattu 25.2.2014.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.