AMD Bulldozer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Bulldozer on AMD:n kehittämän suoritinarkkitehtuuri, jonka ensimmäiset suorittimet yhtiö julkaisi lokakuussa 2011.[1][2] Bulldozerin kehitystyö tehtiin puhtaalta pöydältä koska aiempien K7-johdannaisten suoritinmallien rakenne oli pahasti vanhentunut eikä niissä ollut enää varaa parannuksiin; Haluttiin esimerkiksi vaihtaa Tomasulo-pohjainen käskyjen uudelleenjärjestely PRF-pohjaiseen, joka voisi mahdollistaa sekä suuremman kellotaajuuden että pienemmän virrankulutuksen.

Bulldozer-pohjaiset Suorittimet valmistettiin 32 nanometrin valmistusprosessilla GlobalFoundriesin tehtailla

Bulldozerin rakenne perustuu kahdesta ytimestä koostuvaan moduliin, jossa ytimillä on yhteinen L2-välimuisti, L1-käskyvälimusiti, käskynhaku- ja käskyndekoodauslogiikka sekä liukulukuyksikkö mutta erilliset kokonaislukudatapolut ja L1-datavälimuistit.

Jokaisella moduulilla on käytössä seuraavat suoritinyksiköt:[3] [4]

L2-välimuistin koko on 2 MiB/moduuli, L1-käskyvälimuistin koko on 64 kiB/moduuli, ja L1-Datavälimuistin koko on 16 kiB/ydin. Datavälimuisti on 4-tie-joukkoassosiatiivinen. [5]

Molemmissa kokonaislukuytimissä on kaksi ALUa ja kaksi AGUa jotka kykenevät suorittamaan yhteensä neljä itsenäistä arimeettista laskutoimitusta ja neljä muistioperaatioa kellojaksossa yhdessä moduulissa.

Suoritin sisältää kahdeksan 128-bittistä FPU-yksikköä,[6] jotka voidaan yhdistää yhdeksi 256-bittiseksi FPU-yksiköksi.

Bulldozer suunniteltiin alunperin toimimaan melko suurella kellotaajuudella, jonka johdosta siinä oli esimerkiksi välimuisteilla pitkiä viiveitä jotka huononsivat kellojaksokohtaista suorituskykyä, mutta suunnitelma oli että se mitä kellojaksokohtaisessa suorituskyvyssä olsii hävitty, olisi voitettu suuremmalla kellotaajuudella. Bulldozer-pohjaiset piirit eivät kuitenkaan toimineet niin suurella kellotaajuudella kuin alunperin oli suunniteltu, ja säiekohtainen suorituskyky jäi heikoksi.

Lisäksi L1-käskyvälimuistin joukkoassosiatiivisuus oli liian pieni suhteessa välimuistin kokoon siten että yhden välimuistisetin koko oli suurempi kuin virtuaalimuistisivun koko, joka johti välimuistin aliasointiongelmaan, joka hidasti suoritinta selvästi tietyissä tilanteissa. Välimuistiongelmiin julkaistiin myöhemmin korjauksia, joilla suorittimen surityskykyä pystyttiin parantamaan muutamilla prosenteilla.[7]

Jotta piiri kellottuisi edes lähellä alkuperäistä tavoitekellotaajuutta, sitä käytettiin melko suurella jännitteellä, ja lopputuloksena suorittimet kuluttivat paljon virtaa ja niiden yhden säikeen suorituskyky oli silti vastaaviin Intelin suorittimiin nähden heikko.[8] Bulldozerien suorituskyky oli myös merkittävästi huonompi kellolta kellolle vertailussa Intelin Sandy Bridge -suorittimiin nähden.

Bulldozerin uudempia versioita ovat AMD Piledriver, AMD Steamroller ja AMD Excavator.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.