Šillinki

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Šillinki (lyhenne sh. tai š[1], muinaisyläsaksan scilling) on useiden maiden valuuttojen nimitys. Nykyisin käytössä olevia tämännimisiä rahayksiköitä ovat Ugandan ja Somalian šillinki. Myös Itävallan rahayksikkönä ennen euroon siirtymistä oli šillinki.

Šillinki oli käytössä myös Isossa-Britanniassa punnan jakoyksikkönä ennen vuoden 1971 rahauudistusta (engl. shilling).[2] Yksi šillinki oli 1/20 puntaa, ja se jakautui 12 penniin (engl. penny).[2] Vanhoja yhden ja kahden šillingin kolikoita oli liikkeellä vielä kauan uudistuksen jälkeenkin, jolloin ne olivat 5 ja 10 uuden pennin eli edelleen 1/20 ja 1/10 punnan arvoisia.

Sana šillinki on samaa juurta kuin suomen kielen killinki. Ruotsissa killinki (ruots. skilling) oli rahayksikkö, arvoltaan 1/48 taalaria. Sana killinki esiintyy edelleen puhekielessä: "Sinne meni viimeinenkin killinki."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Šillinki.
  1. Valuuttojen nimitykset Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 22.8.2017.
  2. a b Dictionary.com (a cupronickel coin and former monetary unit of the United Kingdom, the 20th part of a pound, equal to 12 pence: retained in circulation equal to 5 new pence after decimalization in 1971) Viitattu 8.7.2010.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.