Šillinki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Šillinki (lyhenne sh. tai š[1], muinaisyläsaksan scilling) on useiden maiden valuuttojen nimitys. Nykyisin käytössä olevia tämännimisiä rahayksiköitä ovat Kenian, Tansanian, Ugandan ja Somalian šillinki. Myös Itävallan rahayksikkönä ennen euroon siirtymistä oli šillinki.

Šillinki (engl. shilling) oli käytössä myös Isossa-Britanniassa punnan jakoyksikkönä ennen vuoden 1971 rahauudistusta (Decimal Day).[2] Yksi šillinki oli 1/20 puntaa, ja se jakautui 12 penniin (engl. penny).[2] Vanhoja yhden ja kahden šillingin kolikoita oli liikkeellä vielä kauan uudistuksen jälkeenkin, jolloin ne olivat 5 ja 10 uuden pennin eli edelleen 1/20 ja 1/10 punnan arvoisia.

Sana šillinki on samaa juurta kuin suomen kielen killinki.lähde? Ruotsissa killinki (ruots. skilling) oli rahayksikkö, arvoltaan 1/48 taalaria. Sana killinki esiintyy edelleen puhekielessä: "Sinne meni viimeinenkin killinki."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Šillinki.
  1. Valuuttojen nimitykset Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 22.8.2017.
  2. a b Dictionary.com (a cupronickel coin and former monetary unit of the United Kingdom, the 20th part of a pound, equal to 12 pence: retained in circulation equal to 5 new pence after decimalization in 1971) dictionary.reference.com. Viitattu 8.7.2010.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.